Lana Del Rey verdedigt optreden in Israël
Foto: AFP

De Amerikaanse zangeres Lana Del Rey krijgt kritiek op haar geplande optreden in Tel Aviv.

Optreden in Israël blijft erg gepolitiseerd. Dat mag nu ook Lana Del Rey ondervinden. Verschillende collega-muzikanten roepen op tot een culturele boycot van Israël, maar Lana Del Rey zegt dat een optreden niet per se betekent dat ze de regering van het land in kwestie steunt.

‘Ik geloof dat muziek universeel is en ons samen moet brengen’, zo reageert de zangeres. ‘Ik wil erop wijzen dat optreden in Tel Aviv geen politiek statement is, net zoals in Californië zingen niet betekent dat mijn standpunten overeenkomen met die van mijn huidige regering.’

De Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel, die regelmatig artiesten oproept om hun optreden in Israël te annuleren, vraagt aan Lana Del Rey om haar beslissing te heroverwegen. ‘We betwijfelen dat je tijdens het apartheidsregime in Zuid-Afrika zou gespeeld hebben. Zo zouden artiesten ook moeten weigeren om op te treden in het Israëlische apartheidsbewind.’

Vorig jaar annuleerde de Nieuw-Zeelandse popster Lorde nog haar optreden in Israël na gelijkaardige kritiek. Haar beslissing werd gesteund door muzikanten zoals Brian Eno, Peter Gabriel en Roger Waters.

Maar andere muzikanten houden voet bij stuk. Nick Cave zei dat hij een principieel punt wou maken tegen iedereen die muzikanten wil censureren. Radiohead stelde dat in een land spelen niet hetzelfde is als de regering ervan steunen. ‘We steunen Netanyahu niet meer dan Trump, maar we spelen nog altijd in Amerika’, zei frontman Tom Yorke.