Paus schrijft opmerkelijke brief: ‘We moeten de wreedheden erkennen’
Foto: REUTERS

In een open brief vraagt paus Franciscus aan alle katholieken om misbruik in de Kerk mee uit te roeien.

Paus Franciscus heeft in een brief gericht aan alle katholieken om vergiffenis gevraagd voor de kindermisbruikschandalen binnen de Katholieke Kerk. Hij geeft toe dat de pijn van de slachtoffers lang genegeerd en stilgehouden is.

‘Het is van essentieel belang dat wij, als een Kerk, in staat zijn om, tot onze schaamte en verdriet, de wreedheden te erkennen en te veroordelen die werden gepleegd door gewijde personen, geestelijken en al degenen die werden belast met de missie om over de meest kwetsbaren te waken en voor hen te zorgen’, schrijft de paus.

De paus belooft dat er geen moeite zal worden gespaard om misbruik en het verbergen ervan te voorkomen. ‘We hebben gerealiseerd dat deze wonden nooit verdwijnen en dat we deze wreedheden krachtig moeten veroordelen.’

Hij vraagt de gelovigen om ‘deze cultuur van dood’ mee uit te roeien.

In de brief gaat de paus ook in op het recente rapport over het misbruik in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Daar misbruikten sinds 1940 driehonderd priesters meer dan duizend kinderen.

Volgens de paus behoren de meeste gevallen in het rapport tot het verleden, maar het rapport maakt voor hem wel duidelijk dat het misbruik lang genegeerd en stilgehouden is.

De forse verklaring van de kerkvader valt enkele dagen voor het pauselijke bezoek aan Ierland, een van de landen die het hard zijn opgeschrikt door seksueel misbruik door geestelijken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig