Varoufakis: ‘Griekenland is nog niet gered’
Yanis Varoufakis Foto: Dieter Telemans

Griekenland heeft sinds vandaag geen financieel hulpprogramma meer nodig. Maar dat betekent niet dat de zorgen van het land voorbij zijn. Volgens de gewezen minister van Financiën Yanis Varoufakis ‘zinkt Griekenland elke dag dieper in hetzelfde zwarte gat’ weg. Het land was volgens hem beter failliet gegaan.

Dat zegt hij in een gesprek met de Duitse krant Bild. Het enige wat volgens hem wezenlijk veranderd is dat ‘we nu alleen meer tijd hebben om nog meer schulden terug te betalen’. De staat is nog steeds bankroet, de bevolking is armer geworden, bedrijven gaan nog steeds failliet en het bruto binnenlands product is ongeveer 25 procent gedaald, is zijn harde conclusie.

‘Griekenland staat op hetzelfde punt, bevindt zich in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg. Ook omdat de besparingsrichtlijnen van de schuldeisers investeringen en consumptie verhinderen.’

Varoufakis leverde zijn ministerportefeuille in juli 2015 in, nadat hij ongeveer een half jaar in functie was geweest. De Grieken hadden toen in een referendum die besparingsrichtlijnen van de internationale schuldeisers net afgewezen.

Maandag loopt het vooralsnog laatste hulpprogramma voor Athene af. Sinds 2010 gaven EU-partners en het Internationaal Muntfonds (IMF) 289 miljard euro krediet aan Griekenland, dat door de bankencrisis in financiële ademnood was gekomen. In ruil moest Athene harde hervormingen slikken, snoeien in sociale uitgaven en belastingverhogingen doorvoeren. Ook moest het zich engageren om daaraan vast te houden.