Twee zwarte vrouwen hebben bij Unia een klacht ingediend nadat ze op Pukkelpop het doelwit werden van beledigingen. Een groepje mannen verwees duidelijk verstaanbaar naar het koloniale verleden van ons land. Pukkelpop zegt in een reactie dat er voor 'zulke individuen' geen plaats is op Pukkelpop.

De incidenten werden aangekaart op de Twitter- en Instagramaccounts van de vrouwen. De twee vrouwen vertellen er dat ze tijdens het optreden van Kendrick Lamar geduwd en geschopt werden, dat er drankjes naar hen gegooid werden en dat er aan hun haren getrokken werd.

Op de accounts zijn ook beelden te zien (zie video bovenaan) van een groepje jongeren dat racistische liederen brengt. Daarbij zingen ze onder meer duidelijk verstaanbaar de tekst ‘Handjes kappen, de Congo is van ons’. De twee vrouwen doen ook hun beklag over de omstaanders. 'Hun vrienden rondom grepen niet in, maar lachten gewoon', schrijven ze in een Instagram-story.

Een van de vrouwen liet op Twitter al weten dat ze contact zou opnemen met de politie en met Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Unia bevestigt aan persagentschap Belga dat het een melding heeft ontvangen.

'We zijn absoluut verbolgen over het incident', meldt Pukkelpop in een reactie. De organisatie zegt het voorval verder te onderzoeken en te bekijken welke juridische stappen mogelijk zijn. 'Dit tolereren we niet, zulke individuen hebben geen plaats op Pukkelpop', klinkt het.

Noot van de redactie: Alle personen in de video zijn onherkenbaar gemaakt, ook omstaanders die niets met het incident te maken hadden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in