Spanje telt voor het eerst meer varkens dan mensen
Foto: GPD

Uit cijfers van het Spaanse ministerie van Leefmilieu blijkt dat Spanje 50 miljoen varkens huisvest. Dat zijn er 3,5 miljoen meer dan het aantal mensen dat er woont. En dat is dan weer slecht nieuws voor het milieu.

De Spanjaarden en hun ham, ze zijn er dol op. En hoe. De varkensteelt was er vorig jaar nog goed voor 4 miljoen ton vlees, en leverde een omzet op van 6 miljard euro.

Sinds 2013 zijn er bovendien nog eens 9 miljoen varkens bijgekomen in het Zuid-Europese land. Daardoor telt het voor het eerst sinds de statistieken worden bijgehouden meer varkens dan mensen.

De immer toenemende varkenspopulatie zorgt ervoor dat de veeteelt de op drie na grootste producent van broeikasgassen in Spanje is, na transport, de energiesector en de industrie. Varkens verbruiken daarnaast gigantische hoeveelheden water, elk dier drinkt tot vijftien liter water per dag. Milieuactivisten wijzen er voorts op dat de nitraten in hun uitwerpselen het grondwater vervuilen.

Voedselschandalen

En dan zijn er nog de voedselschandalen. Dit jaar ontmantelde de Spaanse politie een netwerk van malafide vleeshandelaren die varkensvlees op de markt brachten dat de houdbaarheidsdatum al had overschreden.

Anderen houden zich dan weer niet aan de traditionele en welomschreven wijze waarop een varken moet worden gekweekt vooraleer mag worden gesproken van jamón ibérico de bellota, de duurste variant Spaans varkensvlees. Dat vlees mag die naam enkel dragen wanneer de dieren de laatste maanden van hun leven doorbrachten in een eikenbos, en er niets anders dan eikels te eten kregen.

‘Wanneer er niet genoeg controle is op een product waarnaar de vraag erg hoog is, maar waarvan het aanbod zo laag is, dan krijg je zulke malafide praktijken’, zegt varkensboer Francisco Espárrago uit Extremadura tegen The Guardian.

Een gemiddelde Spanjaard eet jaarlijks 21 kilogram varkensvlees.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig