Italiaanse regering dreigt migranten terug te sturen naar Libië
De Diciotti van de Italiaanse kustwacht Foto: AP

Als andere Europese landen geen migranten aanvaarden die op zee vastzitten op schepen van de Italiaanse kustwacht, zullen ze teruggebracht worden naar Libië. Dat heeft de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zondag gezegd.

Het schip Diciotti van de Italiaanse kustwacht ligt al dagenlang geblokkeerd voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord bevinden zich 177 migranten. Niemand wil de migranten, die tussen Malta en Italië werden gered, laten ontschepen. Dat de regering van Malta zondag verklaarde dat de boot best aanmeert in de haven van Lampedusa, zet kwaad bloed in Italië.

‘Ofwel beslist Europa om Italië echt concreet te helpen, bijvoorbeeld te beginnen met de immigranten op het schip Diciotti, ofwel zullen we gedwongen zijn te doen wat de business van de mensensmokkelaars voor altijd zal stilleggen’, aldus Salvini. ‘Dat betekent: de mensen die gevonden worden op zee, terug escorteren naar een Libische haven.’

De Europese Unie en de Verenigde Naties hebben al herhaaldelijk gezegd dat het terugsturen van migranten naar Libië in strijd is met het internationaal recht. De migranten riskeren er immers gefolterd en mishandeld te worden.

Mensenrechten

Italië werd in 2012 al veroordeeld door het Europees Hof van de Mensenrechten wegens de uitwijzing van op de Middellandse Zee geredde Afrikanen naar Libië. Met de repatriëring stelde Italië die mensen bloot aan het risico op een onmenselijke behandeling, stond toen in het vonnis.

Eind juli stelden de VN nog een onderzoek in nadat een Italiaanse sleepboot 108 migranten had teruggebracht naar Libië.