Militairen verdwijnen vanaf september uit stations
Foto: Wim Hendrix

De militaire patrouilles zullen vanaf september geleidelijk aan verdwijnen uit de trein- en metrostations. De regering-Michel besloot vorig jaar al de bewakingsopdracht van de militairen af te bouwen, maar het bleef wachten op de uitvoering van dat besluit.

De militaire patrouilles zullen worden overgenomen door de federale politie. ‘Het verminderen van legerpatrouilles gebeurt in overleg met de politie en veiligheidsdiensten en mag niet ten koste gaan van de veiligheid’, zegt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan VTM Nieuws.

De patrouilles zullen niet van de ene dag op de andere verdwijnen, maar stapsgewijs. Aan de veiligheid wordt niet geraakt, zo garandeert Vandeput. Op strategische plaatsen verandert bovendien niets. Zo blijven in de Wetstraat, aan ambassades en aan Joodse en internationale instellingen militairen patrouilleren.

Het afbouwen van de legerpatrouilles staat op de agenda van de nationale veiligheidsraad, waarin de top van de regering, politie, justitie en veiligheidsdiensten samenzitten. Die raad moet het licht definitief op groen zetten.

Uitgeperste citroenen

Joery Dehaes van politievakbond ACV Politie zegt aan VTM Nieuws dat er enorme personeelstekorten zijn bij de politie, ook bij de spoorwegpolitie. 'Ondertussen heeft de politie zoveel extra taken gekregen, ik denk maar aan de transmigranten. De politie zit met een beperkte capaciteit en kan er niet zomaar taken bijnemen', klinkt het.

Dehaes voegt aan persbureau Belga toe dat de politie enerzijds zeer dankbaar is voor wat de militairen gedaan hebben, maar hij stelt zich de vraag hoe de federale politie al die taken gaat moeten overnemen. 'De reguliere taken krijgt men nu al amper rond', zegt hij. 'De politiemensen zijn al uitgeperste citroenen, men knijpt nu nog harder. Aanwervingen zijn dringend nodig.'
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig