Vliegmachine Mathieu van der Poel degradeert de tegenstand en boekt tweede ritzege in Arctic Race of Norway
Foto: rr

Mathieu van der Poel heeft de slotrit in de Ronde van Noorwegen (2.BC) op zijn naam gebracht. De Nederlander haalde het na 145,5 km van Kvalsund naar Alta op een lichtjes hellende finish voor de Noor Sondre Holst Enger en de Fransman Quentin Pacher. Eerder graaide hij ook al de openingsrit mee. Eerste landgenoot werd Benjamin Declercq van Sport Vlaanderen-Baloise (vijfde). De eindzege gaat naar de Rus Sergey Chernetskiy van Astana.

In deze slotrit schoven 12 renners mee in de vroege vlucht: Guy Niv (Israel Cycling Academy), Tiago Machado (Katusha), Kristoffer Skjerping (Joker-Icopal), Mekseb Debesay, Connor Swift (Dimension Data), Cyril Lemoine (Cofidis), Wesley Kreder (Wanty-Groupe Gobert), Nikolay Mihaylov (Delko Marseille Provence KTM), Miguel Bryon (Holowesko) en drie landgenoten: Sébastien Delfosse en Julien Mortier (beiden WB Aqua Protect Veranclassic) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen).

Maximaal reden ze een voorgift van 3:30 bij elkaar en op 20 km van het eind bleef daar nog 1 minuut van over. Toen die voorgift verder zakte, zou Machado op 12 km zijn kans wagen, maar ook hij redde het niet. Op de laatste passage van de Thomasbakken, 600 meter, 6 procent gemiddeld, versnelde Steff Cras, die als achtste op 38 seconden stond van leider Chernetskiy. De Rus volgde meteen in zijn wiel en dat betekende de doodsteek voor de laatste vluchters die onder de vod van de km werden gegrepen.

Nicholas Roche deed nog een late uitval op 500 meter waarop Mathieu van der Poel gezwind volgde en met sprekend gemak won. De eindzege gaat naar Chernetskiy die 11 seconden overhoudt op Markus Hoelgaard. Steff Cras eindigt als zevende op 42 seconden in het klassement.

 

 

De Belgische ploeg Corendon-Circus heeft zijn derde overwinning beet in de Arctic Race of Norway. Het veldritteam behaalde twee zeges met Mathieu van der Poel en één met Adam Toupalik.

Van der Poel reed in Noorwegen zijn laatste wedstrijd op de weg van dit seizoen en hij graaide de zege mee. "Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het toch niet", aldus de Nederlander na afloop in het flashinterview. "Het was een zware sprint, zeker op het eind van deze koers ging het echt snel? omdat de vluchters op het lokale circuit nog veel voorsprong hadden. Het peloton leverde echt goed werd om hen alsnog terug te pakken."

"Ik kwam naar hier voor één ritzege en ik heb er nu twee. Dat is natuurlijk heel fijn en zaterdag was er ook al Adam Toupalik die won. Het is echt geweldig om op zo'n manier rond te fietsen met de ploeg. Drie zeges, dat is echt fijn voor de 'moral' en om mijn wegseizoen af te sluiten."

Vorige week nog behaalde Van der Poel zilver op het EK in Glasgow. Zijn volgende wedstrijd is de Wereldbekermanche mountainbike in La Bresse volgend weekend. Daarna volgt het WK in Lenzerheide in het weekend van 8 en 9 september.