Nummer 55 voor QuickStep Floors: Elia Viviani wint Cyclassics Hamburg voor tweede jaar op rij
Foto: Photo News

De Italiaan Elia Viviani (Quick-Step Floors) heeft de 23e editie van de Cyclassics Hamburg (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 216,4 kilometer in en om Hamburg was Viviani de snelste in een massaspurt voor de Fransman Arnaud Démare (Groupama-FDJ) en de Noor Alexander Kristoff (UAE Emirates). De Italiaan won vorig jaar ook al in Hamburg.

Vijf renners verzorgden de vlucht van de dag in Hamburg: Ivan Garcia Cortina (Bahrain-Merida), Alessandro De Marchi (BMC), Winner Anacona (Movistar), Kamil Gradek (CCC) en Evgeny Shalunov (Gazprom). Maximaal reden ze 3:15 bonus bij elkaar waarna de ploegen van de sprinters een mannetje vooraan posteerden om de vlucht onder controle te houden. Na de eerste passage van de Waseberg, op 65 km van het eind, zakte de bonus van de vluchters snel en telden ze amper 1:15 op het peloton. Het sein om de teugels te vieren en het tempo in het peloton iets te laten zakken zodat ze niet te vlug zouden gegrepen worden.

Finaal waren ze eraan voor de moeite op 18 km van het eind waarna FDJ, BORA-hansgrohe en LottoNL-Jumbo het tempo de hoogte in joegen. Op de laatste passage van de Waseberg, op zo’n 16 km van de finish, probeerden alsnog enkele renners een sprint te voorkomen. Sonny Colbrelli zette aan, samen met Jan Tratnik en Danny van Poppel. Achter hen werd een tegenaanval opgezet met nog enkele andere renners, onder hen ook vier landgenoten: Jan Bakelants, Tiesj Benoot, Dylan Teuns en Jurgen Roelandts.

Deze twee groepen zouden samensmelten en een bonus van 20 seconden verzamelen op het uitgedunde peloton op 12 km van het eind. Toch zou ook deze groep het niet uitzingen tot het eind en op 5 km werden ze gegrepen. Daarop ging Alexey Lutsenko zijn kans, met nog enkele overblijvers van de vorige vlucht.

Ook deze groep haalde het niet tot de finish en ondanks nog een valpartij in het slot, met de Duitse sprinter Pascal Ackermann als voornaamste slachtoffer, werd er gesprint om de zege. Daarin toonde Viviani zich voor het tweede jaar op rij de snelste van het pak.

Een groep met onder meer Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Jan Bakelants (AG2R), Dylan Teuns (BMC) en oud-winnaar Alexander Kristoff (UAE Emirates) ging vervolgens in de aanval, maar het kwam in de slotkilometers - zoals steeds in Hamburg - allemaal opnieuw samen. In de sprint was Viviani voor het tweede jaar op rij de snelste.

Johan Museeuw is de enige Belgische winnaar op de erelijst. De West-Vlaming won de Cyclassics in 2002.

De uitslag van de 23e Cyclassics Hamburg (WorldTour):

1. Elia Viviani (Ita/QST) de 212,8 km in 4u46:02 (gem. 44,6 km/u)

2. Arnaud Démare (Fra/FDJ)

3. Alexander Kristoff (Noo/EAU)

4. John Degenkolb (Dui/TRE)

5. Matteo Trentin (Ita/MIT)

6. Giacomo Nizzolo (Ita/TRE)

7. Sacha Modolo (Ita/EFD)

8. Nikias Arndt (Dui/SUN)

9. Niccolò Bonifazio (Ita/BAH)

10. Peter Sagan (Slk/BOR)