Van Avermaet bijt in slotrit Binckbank Tour tanden stuk op Matthews, Mohoric zwoegt maar pakt eindzege
Foto: BELGA
Michael Matthews (Team Sunweb) heeft zondag de zevende en laatste rit van de BinckBank Tour gewonnen. De Australiër haalde het in de etappe, met start in Lacs de l'Eau d'Heure en aankomst na 215,6 kilometer op de Vesten in Geraardsbergen, in een sprint met een omvangrijke groep voor Greg Van Avermaet. De Tsjech Zdenek Stybar hield Oliver Naesen af voor de derde plaats. Tim Wellens werd zesde. Matthews won eerder dit jaar al de proloog van de Ronde van Romandië.

Matej Mohoric (Bahrain-Merida) is de eindlaureaat van de BinckBank Tour. De leidersplaats van de Sloveen werd heel de dag bestookt maar uiteindelijk redde hij het toch. Hij finishte op 14 seconden van Michael Matthews, en behield 5 seconden voorsprong op de Australiër in de eindafrekening. Tim Wellens, in 2014 en 2015 nog eindlaureaat, werd derde in het algemeen klassement op 20 seconden van Mohoric.

Na zowat 25 kilometer koers kwam er een eerste aanval met vijf renners. Francisco Ventoso, Andrey Grivko, Tom Scully, Scott Thwaites en Jan-Willem van Schip kregen nooit echt veel voorgift en na 45 kilometer koers smolt alles opnieuw samen. Het sein dan voor Jonas Rickaert, Laurens De Vreese, Guillaume Van Keirsbulck, Ludwig De Winter, Dylan Groenewegen, Elmar Reinders en Markel Irizar om te gaan aanvallen. Zij boekten wel snel een mooie voorsprong van maximaal 4:40. Daar hielden ze bij het ingaan van de eerste van drie plaatselijke lussen, van elk 25,6 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Bosberg, Onkerzelestraat, Denderoordberg en de Muur van Geraardsbergen, nog de helft van over.

Op de Denderoordberg vormde zich onder impuls van Guillaume Van Keirsbulck, Markel Irizar en Laurens De Vreese een nieuwe kopgroep. Van Keirsbulck versnelde net voor het ingaan van de voorlaatste ronde opnieuw terwijl De Vreese en Irizar moesten passen. Het peloton volgde op 1:01. Achter de rug van de eenzame vluchter was er heel wat beweging maar leider Matej Mohoric, opnieuw helemaal geïsoleerd, had alles netjes onder controle. Guillaume Van Keirsbulck kreeg tijdens de beklimming van de Denderoordberg versterking van Jonas Rickaert en Paul Martens. Deze drie mochten de slotronde aanvatten met 45 seconden voorsprong op een groepje met negen renners waar onder meer Victor Campenaerts en Zdenek Styber deel van uitmaakten. Het peloton volgde op 1 minuut.

Rickaert kon het hoge tempo voorin niet meer aan en werd opgeslokt door een groep met Tim Wellens, Jasper Stuyven, Oliver Naesen, Michael Matthews, Zdenek Stybar en Michael Valgren Andersen. Matej Mohoric repte zich in zijn eentje naar dat gezelschap vol naaste concurrenten. Net voor de 'Gouden Kilometer' waren de vroege vluchters eraan voor de moeite. In het bonificatiegewin over 1000 meter pakte Tim Wellens 7 seconden en Michael Matthews 2 seconden. Oliver Naesen zette onmiddellijk daarna alles op alles. Hij deed Michael Matthews, Zdenek Stybar, Michael Valgren Andersen, Tim Wellens, Jasper Stuyven en Guillaume Van Keirsbulck achtervolgen. Leider Matej Mohoric had zich weer laten verrassen en volgde wat verderop. Gelukkig voor de man in de groene leiderstrui kon hij rekenen op de steun van de mannen van BMC en BORA-hansgrohe die gingen voor ritwinst en zo voor Mohoric de kastanjes uit het vuur haalden.

Achter Oliver Naesen vormde zich, op 9 kilometer van de finish, dan ook weer een grote groep. Bij de beklimming van de Denderoordberg kreeg Naesen het gezelschap van Zdenek Stybar, maar in de afdaling smolt alles weer samen. Jasper Stuyven, Dylan van Baarle, Stybar en Sebastian Langeveld konden even wat voorsprong nemen, maar werden onder de rode vod weer gegrepen. Matej Mohoric ging zich op kop van de groep zetten tijdens de slotbeklimming van De Vesten. De Sloveen werd snel voorbij gesneld. Michael Matthews haalde het voor Greg Van Avermaet. Matej Mohoric volgt de Nederlander Tom Dumoulin op als eindwinnaar.

Uitslag:

1. Michael Matthews in 4u38’36”

2. Greg Van Avermaet +1”

3. Zdenek Stybar +3”

4. Oliver Naesen

5. Maximilian Schachmann

Eindstand:

1. Matej Mohoric in 25u13’01”

2. Michael Matthews +5”

3. Tim Wellens +20”

4. Maximilian Schachmann +25”

5. Dylan van Baarle +34”

Matthews schreeuwt brok frustratie van zich af na ritzege: "Deze zege maakt veel goed"

In de laatste rechte lijn van de slotetappe van de BinckBank Tour stoof Michael Matthews af naar de eindmeet en niemand was bij machte om de Australiër te remonteren. Hij haalde het dan ook op de Geraardsbergse Vesten en door de terugval van Matej Mohoric bleef hij amper 5 seconden achter de Sloveen in de eindstand. Matthews kende dit seizoen heel wat pech met onder andere een zware valpartij in de Tour. De overwinning in de Mattentaartenstad maakte veel goed.

"We waren met het team naar de BinckBank Tour afgezakt om een gooi te doen naar de eindwinst", opende Matthews na afloop. "Daarvoor duidde de ploegleiding Sören Kragh Andersen en mezelf aan. In de spurten gingen we de kaart Maximilian Walscheid trekken. Ik wou deze rittenkoers in schoonheid afsluiten en dat heb ik met deze zege toch wel gedaan. Andersen heeft zich in deze slotrit helemaal opgeofferd voor mij. Hij zorgde ervoor dat de ontsnapping met onder andere Wellens en Stuyven teniet werd gedaan. Ik kon het daarna afmaken."

De leidersplaats van Matej Mohoric werd van alle kanten aangevallen. Hij kon het echter wel halen. "We hebben alles geprobeerd", legde Matthews uit. "We gingen diverse keren aanvallen, maar hij pareerde alles. Uiteindelijk moet ik dan maar tevreden zijn met een ritzege en de dichtste ereplaats in het algemeen klassement. Ik heb een heel wisselvallig jaar achter de rug met heel wat valpartijen en ziektes. Deze overwinning maakt veel goed. Daarom ook schreeuwde ik het uit toen ik over de eindmeet bolde. Er viel heel wat frustratie van mij af. Binnenkort start ik in Plouay en daarna trek ik naar Canada. Hopelijk is dit de aanzet van een nog mooi najaar."

Mohoric pakt eindzege ondanks zwak team: "Maar teamspirit was wel super"

De Sloveen Matej Mohoric reed in de slotetappe van de Binckbank Tour als 13e over de eindmeet, op 14 seconden van ritwinnaar Michael Matthews. Uiteindelijk haalde hij het in het algemeen klassement met 5 seconden op Michael Matthews en 20 seconden op Tim Wellens. Mohoric kreeg zijn eindzege zeker en vast niet op een gouden plateau aangeboden. De Sloveen moest knokken tot op de eindmeet. De basis van zijn eindoverwinning legde Mohoric woensdag tijdens de derde etappe tussen Aalter en Antwerpen, waarin hij vierde werd.

"Met de ploeg hebben we in het eerste gedeelte van de wedstrijd ervoor gezorgd dat er niet al te veel aanvallen kwamen", stak Mohoric na de finish van wal. "Op het einde moest ik alle zeilen bijzetten om pogingen van onder andere Sören Kragh Andersen en Michael Matthews teniet te doen. Ik slaagde daar telkens in. Op het einde werd het nog nipt. Matthews pakte immers nog wat bonificatieseconden door zijn zege en ik kwam pas veel later dan hem binnen. Uiteindelijk slaagde ik er toch in mijn groene leiderstrui te verdedigen."

De Sloveen in volle finale opnieuw op niet veel steun van ploegmakkers rekenen. "Ik voelde me goed en heb dat ook laten zien. Ik bouwde zo mijn zelfvertrouwen op. Bovendien zullen de anderen dan wel gedacht hebben dat ik bijzonder sterk was. Het speelde ook in mijn voordeel dat mannen als Michael Matthews en Greg Van Avermaet aasden op ritwinst. Zij lieten hun ploegmakkers werk opknappen waar ik natuurlijk ook voordeel uit haalde. Dit was een mooie week voor mij. Zwaar en lastig, maar die groene leiderstrui maakt het het allemaal wel waard. Wij waren misschien niet het sterkste team in de BinckBank Tour. De teamspirit daarentegen was wel super."