Bij de nieuwste aardbeving op het Indonesische eiland Lombok zijn zondag minstens tien mensen om het leven gekomen. Daarnaast richtte de nieuwe beving met een kracht van 6,9 op de schaal van Richter ook schade aan heel wat gebouwen aan en legde ze de stroomvoorziening op het populaire vakantie-eiland lam.

Dat zegt de woordvoerder van het rampenbestrijdingsagentschap, Sutopo Nugroho, maandag. Behalve de tien dodelijke slachtoffers zouden er ook zeker 24 anderen gewond geraakt zijn. Eerder op de dag werd er door de Amerikaanse geologische dienst USGS al een beving van 6,5 geregistreerd. 

Volgens de Indonesische geologische dienst beefde de aarde om 15.56 uur Belgische tijd op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum bevond zich op 30 kilometer ten noordoosten van het district Oost-Lombok. Het epicentrum van de eerdere beving op zondag lag in het noordoosten van het eiland, op een diepte van bijna 8 km.

Het Indonesische eiland Lombok is de afgelopen weken door verschillende aardbevingen getroffen. Bij de beving van 5 augustus lieten zeker 460 mensen het leven.

Getraumatiseerd

Volgens Sutopo Nugroho is het aantal slachtoffers bij de nieuwe beving relatief beperkt omdat de bewoners beter voorbereid waren. 'Mensen bleven buiten en in tijdelijke schuilplaatsen toen de aardbeving gebeurde, waardoor veel dodelijke slachtoffers zijn vermeden', zegt hij.

Inwoner Agus Salim aan Reuters: ‘Ik was aan het rondrijden om de slachtoffers van de vorige aardbeving aan het helpen toen ik ineens een elektriciteitspaal zag wankelen. Ik besefte meteen dat het een nieuwe schok was. Mensen begonnen te schreeuwen en te wenen. Ze liepen allemaal de straat op.’

Ook Asmaatul Husna heeft de beving gevoeld: ‘Ik was in het winkelcentrum toen het gebeurde. Het was heel sterk. Plots gingen alle lichten uit.’

Aardverschuivingen

In een nationaal park op het eiland vonden zondag enkele aardverschuivingen plaats. In dat park zaten eind juli nog honderden wandelaars vast na een andere aardbeving. Sindsdien is het park gesloten voor het publiek.

Indonesië bevindt zich op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn geregelde aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Er zijn ongeveer 130 actieve vulkanen in het land.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig