De balans van de overstromingen in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala is opgelopen tot 357 doden. Dat hebben de lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt.

‘Sinds 29 mei, de dag waarop de moessonregens zijn gestart in Kerala, tot nu, heeft een totaal van 357 mensen het leven verloren’, aldus de informatiedienst van de Indiase deelstaat.

Op sociale media smeken mensen om hulp terwijl ze nekdiep in het water staan in hun huis. Anderen proberen zichzelf voort te bewegen op alles wat drijft. Mensen vluchtten naar tempels en moskeeën maar ook die zijn bedreigd. India schat dat 211.000 mensen ontheemd zijn.

Aardverschuivingen en overstromingen

Het toeristische gebied in het zuiden van India, dat bekend staat om zijn stranden en heuvels vol kruiden en thee, krijgt al sinds het einde van mei te maken met hevige regenval. Die leidde tot aardverschuivingen en overstromingen.

De overstromingen hebben het vlieg-, trein- en wegverkeer op verschillende plaatsen verstoord. Toeristische bestemmingen, zoals Munnar en Ponmudi, zijn zogoed als onbereikbaar.

Ramp kon vermeden worden

Het was van 1924 geleden dat Kerala nog zo’n ramp meemaakte. Maar dat het dit jaar zo erg is, komt vooral door menselijke factoren. De ramp had vermeden kunnen worden als de overheid had ingegrepen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in