De Russische president Vladimir Poetin was zaterdag aanwezig op het huwelijk van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl. Zij behoort tot de extreemrechtse partij FPÖ die nauwe banden heeft met Poetin. De Oostenrijkse oppositie is verontwaardigd over de uitnodiging. Politici binnen de oppositie wezen op de rol van Rusland in het Oekraïense conflict.

Poetin nam tien leden van een traditioneel koor mee als huwelijkscadeau en was iets meer dan een uur op Kneissls huwelijk aanwezig. Hij vond de tijd voor een korte dans met de bruid, aldus de Oostenrijkse krant Heute. Onder de genodigden bevonden zich ook de conservatieve kanselier Sebastiaan Kurz en de extreemrechtse vicekanselier Heinz Christian Strache.

Het bezoek van Poetin viel niet in goede aarde bij de oppositie, die wees op de betrokkenheid van Rusland in het Oekraïense conflict. ‘Hoe kan Oostenrijk nu een bruggenbouwer zijn tijdens zijn voorzitterschap van de EU, als de minister van Buitenlandse Zaken en de kanselier zo duidelijk een kant kiezen’, zei sociaaldemocratisch parlementslid Andreas Schieder vrijdag al.

Wenen zette geen Russische diplomaten het land uit na de Britse beschuldiging dat Rusland verantwoordelijk is voor de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal. Andere Europese landen deden dat wel.

Na zijn bezoek aan het Oostenrijks-Sloveens grensgebied voor het huwelijk, reist Poetin zaterdagavond nog door naar Duitsland, waar hij een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel op de agenda heeft staan.