Het overlijden van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan zorgt internationaal voor heel wat reacties. Geboorteland Ghana kondigt een week van nationale rouw af. Onder meer Merkel, Poetin, Juncker, Macron, May en Trudeau eren Annan, Trump hult zich in stilzwijgen.

De Ghanese president Nana Akufo-Addo maakt zaterdag bekend dat het land vanaf maandag een week van nationale rouw instelt, als eerbetoon aan Annan. ‘Hij heeft een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de reputatie van ons land via zijn positie, zijn houding en zijn gedrag in de wereld’, zegt de president in een mededeling.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft schriftelijk haar verdriet uitgedrukt. Annan was met zijn 'ideeën, zijn oprechte overtuigingen en niet in het minst zijn charisma' een inspiratie voor haar en voor vele anderen, verklaart Merkel. Ze omschrijft de Ghanese diplomaat als een 'uitstekend staatsman' die steeds 'ten dienste van de internationale gemeenschap' stond.

Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft enkel lof voor de man. 'De wereld treurt om een groot leider en mensenvriend', reageert hij op Twitter. 'We kunnen hem de grootste erkenning bewijzen door zijn nalatenschap en geest levend te houden', luidt het. Juncker noemt Annan tot slot een oude vriend en bron van inspiratie.

De Britse premier Theresa May roemt de voormalige VN-secretaris-generaal als 'een groot leider en hervormer'. 'De wereld die hij heeft achtergelaten is een betere plaats dan de wereld waarin hij werd geboren en daar heeft hij een groot aandeel in gehad', aldus May op Twitter.

Ook de Franse president Emmanuel Macron tweet: 'We zullen zijn kalme en vastberaden blik noch de kracht van zijn strijd vergeten'.

'Kofi Annan sprak niet alleen over het bouwen van eerlijkere en vreedzame wereld, hij wijdde zijn leven aan dit doel. Dankzij hem is de wereld een betere plaats. Het is nu aan ons allen om zijn werk verder te zetten', klinkt het bij de Canadese premier Justin Trudeau.

De huidige VN-secretaris-generaal, de Portugees António Guterres, omschrijft zijn voorganger in een reactie als een leidende kracht voor het goede. ‘Annan leidde de VN het nieuwe millennium in met een ongeëvenaarde waardigheid en vastberadenheid’, merkt Guterres op. ‘Hij gaf iedereen de ruimte voor dialoog en probleemoplossing en bood een weg naar een betere wereld. Annans erfenis blijft een echte inspiratie voor iedereen.’

De Russische president Vladimir Poetin bewondert 'oprecht de wijsheid en moed' van voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan. 'Ik had oprecht bewondering voor zijn wijsheid en zijn moed, en voor zijn vermogen om doordachte beslissingen te nemen, zelfs in de meest complexe en delicate situaties. De herinnering aan hem blijft voor altijd in het hart van de Russen', aldus Poetin in een boodschap aan de opvolger van Kofi Annan, Antonio Guterres. 'Hij stond in een moeilijke tijd aan het hoofd van de VN en heeft veel gedaan om de doelstellingen en taken van de organisatie te verwezenlijken en haar centrale rol in internationale aangelegenheden te versterken.'

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov betuigde zijn innige deelneming aan de Verenigde Naties. Hij legde de nadruk op 'de belangrijke bijdrage van Kofi Annan (...) aan de hervorming van de organisatie met het oog op de versterking van haar autoriteit en haar vermogen om langetermijnoplossingen te vinden voor mondiale problemen'.

Premier Charles Michel noemt Annan een staatsman en een man van de vrede. ‘Ik zal hem herinneren voor zijn strijd voor een geëngageerd multilateralisme, voor de bescherming van mensenrechten en voor de preventie van conflicten in de wereld’, zegt Michel.

‘Kofi Annan was het beste voorbeeld voor de mensheid, de belichaming van menselijk fatsoen en genade. In een wereld die nu vol zit met leiders die allesbehalve dat zijn, wordt dit verlies voor de wereld nog pijnlijker’, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid Ra’ad al Hussein.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zegt dan weer dat Annan iemand was die toonde dat hij tegelijk menslievend en een sterke leider kon zijn. ‘Zijn warmte mag nooit verward worden met zwakte.’