Alle lichamen geborgen Genua, achttien slachtoffers kregen staatsbegrafenis
Foto: AFP
In Genua kregen achttien slachtoffers van de ramp met de Morandibrug zaterdagmiddag een staatsbegrafenis. De reddingswerkers hebben zaterdag het laatste lichaam geborgen dat onder het puin van ingestorte snelwegbrug in Genua zat. Dat brengt de dodentol op 42, zo hebben ze gemeld aan het Italiaanse persagentschap Ansa zaterdag.

Zaterdag werden nog vier lichamen geborgen. Het voertuig van drie slachtoffers werd verpletterd door een blok beton van de Ponte Morandi. Het gaat om een man en vrouw en hun kind van 9 jaar, zo meldt de Italiaanse pers zaterdagochtend. Zaterdagochtend, vlak voor de start van de officiële begrafenisplechtigheid, die geboycot werd door een groot aantal familieleden van slachtoffers, werd ook nog het lichaam van een dertigjarige man geborgen. Dat brengt de dodentol nu officieel op 42.

Een Duitse toerist die nog gezocht werd, heeft ondertussen laten weten dat hij levend en wel terug in Duitsland is. Hij was de laatste officiële vermiste. Toch wordt er nog verder gezocht naar overlevenden, met name naar daklozen die wellicht door niemand als vermist werden opgegeven. De reddingsdiensten richten zich daarbij vooral op twee locaties: bij een ingestorte pilaar op de oever en een stuk spoorlijn waar een twintig meter lang deel van het wegdek terechtkwam.

De staatsbegrafenis in Genua werd bijgewoond door heel wat Italiaanse politici. Ook leden van de Italiaanse hulpdiensten waren massaal aanwezig in de hal waar de plechtigheid werd gehouden. Bij hun binnenkomst werden ze door de andere aanwezigen geëerd met een staande ovatie.

'Wonde is diep'

Tijdens de ceremonie werd langdurig geapplaudisseerd toen de namen voorgelezen werden van de 38 bevestigde slachtoffers. Ook verschillende ministers en voetballers van de lokale eersteklassers woonden de plechtigheid bij.

Het applaus weerklonk ook toen de slachtoffers aangehaald werden die pas zaterdagochtend tussen het puin gevonden werden en toen aartsbisschop Angelo Bagnasco van Genua de inspanningen van de reddingswerkers prees. 'De instorting van de Morandibrug heeft het hart van Genua doorboord. De wonde is diep', zei de aartsbisschop aan de menigte.

'Geen vergiffenis zonder rechtvaardigheid'

De familie van een deel van de slachtoffers voelde niets voor een staatsbegrafenis en koos voor een plechtigheid in besloten sfeer. Zij zijn kwaad zijn op de autoriteiten, die volgens hen het ongeval hebben laten gebeuren. Vrijdag werden al de eerste slachtoffers begraven.

Zo vond gisteren in Napels de plechtigheid plaats van vier jongens die stierven op de brug. Daarbij werden spandoeken opgehangen met de boodschap 'Er kan geen vergiffenis zijn zonder rechtvaardigheid'. De vader van één van de jongeren zei: 'De staat heeft zijn burgers niet beschermd. Ik heb zo’n farce van een staatsbegrafenis niet nodig. Ik wil mijn jongen dicht bij huis begraven.' Een andere moeder voegde daaraan toe: 'Dit ongeval is de schuld van onze politici, ik wil hun gezicht niet zien op de begrafenis van mijn zoon.'

Applaus én boegeroep

Desalniettemin kreeg de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini een groot applaus toen hij vanochtend de zaal betrad waar de plechtigheid plaatsvond. Toen Maurizio Martini, voorzitter van de Democratische Partij die tot voor kort aan de macht was, arriveerde, werd hij echter onthaald op boegeroep. Ook president Sergio Mattarella, die eerder vanmorgen nog de plaats van de ramp bezocht, en eerste minister Giuseppe Conte waren aanwezig en gingen de getroffen families groetten.

De Italiaanse regering heeft vrijdag formeel de procedure opgestart om de licentie in te trekken van Autostrade per l’Italia, het bedrijf dat het beheer heeft over de brug in Genua. Ook twee toplui van dat bedrijf waren op de begrafenis aanwezig. Ze hebben ook laten weten zaterdagmiddag een persconferentie te geven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig