NERD: Vier voetbalploegen op het podium
Foto: Geert Van de Velde

What’s the coolest part of Europe?’, wou Pharrell Williams weten van het Pukkelpoppubliek. ‘Het vrij verkeer van personen!’, wilden wij terug roepen. Maar de NERD-frontman had duidelijk iets anders in gedachten.

‘Belgium’, moesten we natuurlijk antwoorden. Alle twintig keren dat hij de vraag stelde. Williams is, op zijn zachtst gezegd, een speciale frontman. Hij werkte de show af met een flinke grill in de mond die hem wat deed lispelen - hij bleef maar leuteren over de ‘Belgian shpirit’ in de ‘shircle pit’. Maar voor het een karikatuur werd, loste hij een korte medley van refreinen. ‘Drop it like it’s hot’ van Snoop Dogg, ‘Apeshit’ van Beyoncé en ‘Alright’ van Kendrick Lamar. Als om te zeggen: twijfel niet aan mijn genie, want die heb ik ook allemaal geproducet.

Al bij ‘Deep down body thirst’, van het jongste NERD-album, werden enkele meisjes met een band-sweater uit het publiek getild om lekker mee te dansen. Die verzameling zou in de loop van het optreden alleen maar aanzwellen. En dat was een goede zaak, want het zwakste element van deze show was Pharrell zelve. In de tweede helft slofte hij enkel nog over het podium, in het laatste kwart schoot ook zijn stem er bij in. Maar ondertussen speelde zijn liveband klassiekers als ‘She wants to move’, ‘Everbody Nose’ en een smerig ‘Rockstar’ en voorzagen zes dansers het podium van het nodige gebuitel, gespring en getwerk.

En nu gaan we iets oncools zeggen voor op een muziekfestival: dat was eigenlijk geweldig. Mette Towley, de onnavolgbare sterdanseres uit de clip van ‘Lemon’ was een lust voor het oog. De vreugde waarmee de op het podium gehesen fans rondstuiterden en in dialoog gingen met de dansers was aanstekelijk. Dit was geen concert, maar een fuif - eentje waar we elke keer opnieuw naartoe zouden gaan.

Tegen het eind telden we zo’n vier voetbalploegen aan fans op het podium, maar het leukst werd het toen Williams een langgerekte danceoff hield met een bijzonder enthousiaste, hoog opgeschoten knul uit het publiek, en hem tot diens eigen verbazing de microfoon gaf. ‘Holy shit, it’s working’, rapte de jongen feilloos de tekst van ‘1000’ mee. En of hij gelijk had.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in