Athene bereid tot terugname asielzoekers uit Duitsland
Foto: Belga
De Duitse regering mag asielzoekers die al in Griekenland geregistreerd werden maar doorreisden naar Duitsland, van aan de grens terugsturen naar Griekenland. Dat zijn de twee landen overeengekomen, maakte een woordvoerster van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

Tien dagen geleden sloot Duitsland al een gelijkaardig akkoord met Spanje. Volgens de woordvoerster lopen er verregaande onderhandelingen met Italië en is ook met Rome zo’n akkoord in de maak. 

Met die bilaterale akkoorden ontmijnt kanselier Angela Merkel de regeringscrisis die haar Beierse CSU-minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, ontketende. Die had ermee gedreigd migranten die doorreizen naar Duitsland, terug te sturen zonder hun asielaanvraag te onderzoeken – zoals de Europese wetgeving in zo’n geval voorschrijft. Dat hield het risico in dat ook Oostenrijk nieuwe grenscontroles zou invoeren.

Uit cijfers blijkt dat Seehofer hoog spel speelde voor een eerder klein probleem: de jongste twee maanden ging het om 150 personen. Half oktober zijn er verkiezingen in Beieren, en de CSU probeert er haar meerderheid te behouden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig