Honderden klimmers trotseerden Mount Everest
Mount Everest. Foto: AFP

Tijdens het afgelopen klimseizoen hebben 563 mensen uit 39 landen de Mount Everest beklommen vanuit Nepal. Dat heeft de Nepalese overheid gemeld.

Het klimseizoen loopt van april tot mei, en elk jaar proberen honderden mensen de top van de Mount Everest te bereiken. In totaal beklommen al meer dan 5.000 mensen vanuit Nepal de 8.484 meter hoge top, de hoogste ter wereld, die op de grens tussen Nepal en China ligt. Vorig jaar bereikten 449 klimmers de top.

Het aantal dapperen dat de Mount Everest wil bedwingen neemt al decennialang toe. Toch kenden de cijfers twee jaar geleden een grote terugval. De dodelijke lawine van 2014 en de zware aardbeving in 2015 in Nepal tastten het toerisme erg aan. Nu lijkt het aantal klimmers zich te herstellen.

Dit jaar overleefden zes klimmers de weg naar de top niet. Bij de doden waren één klimmer uit Japan, één uit Macedonië en één uit Rusland, net als twee sherpa’s uit Nepal. Een derde sherpa, die vermist raakte in de buurt van Kamp 4, wordt eveneens bij de doden gerekend.

Alpinisme populair

Alpinisme wordt steeds populairder, maar daardoor beginnen mensen niet altijd even goed voorbereid aan het avontuur. Ongevallen met een dodelijke afloop blijven wel erg uitzonderlijk. ‘Het aantal dodelijke ongevallen is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven’, aldus Isabeau Vogeleer van de Vlaamse Klim- en Bergsportfederatie. Toch is er een duidelijke stijging te merken van het aantal ongevallen met lichamelijk letsel.

‘We merken dat velen de risico’s bij bergsport te licht inschatten. Er komt heel wat techniek bij kijken en we manen onze leden dan ook aan voldoende opleiding te volgen voor ze vertrekken’, aldus Vogeleer.

De meeste klimmers van de Mount Everest kwamen uit India en de VS: dit seizoen hebben 51 Indiërs en 49 Amerikanen hun expeditie met succes afgerond. In totaal beklommen al achttien Belgen de Mount Everest. De eerste Belg die de top bereikte, was Rudy Van Snick in 1990. Twee jaar later volgde Ingrid Baeyens als eerste vrouw.

Deze zomer bereikte Paul Hegge als eerste Belg de top van de K2, de op een na hoogste berg ter wereld. Slechts een 300-tal klimmers deden het hem voor en 84 avonturiers lieten het leven op de ‘killer mountain’, op de grens van Pakistan en China.