Ex-CIA-directeur: ‘Trump probeert tegenstanders monddood te maken’
Foto: AFP

Door veiligheidsmachtigingen in te trekken, probeert de president iedereen die hem zou durven uitdagen monddood te maken. Dat schrijft John Brennan, de voormalige CIA-topman die woensdag zelf zijn machtiging ingetrokken zag, in de New York Times. Hij noemt Trumps ontkenning van Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen ‘lulkoek’.

‘Meneer Trump is duidelijk wanhopiger geworden om zichzelf en zijn naasten te beschermen. Daarom heeft hij een de politiek gemotiveerde beslissing genomen om mijn veiligheidsmachtiging in te trekken, in een poging om anderen die het zouden aandurven om hem uit te dagen, monddood te maken’, schrijft John Brennan, CIA-directeur onder voormalig president Barack Obama, in een opiniestuk voor de New York Times.

Trump trok woensdag de veiligheidsmachtiging van Brennan in omdat die volgens hem ‘ongefundeerde en buitensporige beschuldigingen’ had geuit aan Trumps adres over de Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. De president zei ook te bekijken of andere voormalige toplui van de inlichtingendiensten - die ook kritisch zijn voor Trump - dezelfde behandeling moeten krijgen.

Ex-CIA-directeur: ‘Trump probeert tegenstanders monddood te maken’
John Brennan. Foto: REUTERS

‘Nu meer dan ooit is het enorm belangrijk dat de speciale aanklager, Robert Mueller, en zijn team van onderzoekers, de kans krijgen om hun werk uit te voeren zonder interferentie - van Trump of iemand anders - zodat alle Amerikanen de antwoorden krijgen die ze zo hard verdienen’, verwees Brennan naar het onafhankelijk onderzoek naar de verkiezingen van 2016.

President Trump heeft de inmenging van Rusland bij zijn verkiezingsoverwinning altijd ontkend, en noemt het onderzoek van Mueller ‘een heksenjacht’. Brennan noemt de ontkenning van Trump ‘lulkoek’. ‘De enige vraag die overblijft is of die inmenging een vorm van criminele samenzwering was, of er obstructie van de rechtsgang plaatsvond om vormen van collusie of samenzwering te verbergen, en hoeveel leden van ‘Trump Incorporated’ de regering hebben opgelicht door geld in hun eigen zakken te steken’, aldus de voormalige CIA-baas.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in