Het najaar van Eén houdt weinig grote verrassingen in, behalve misschien de terugkeer van Martin Heylen (en zijn gesprekspartners van lang geleden).

Twintig jaar geleden is het al, dat Martin Heylen voor Man bijt hond in een wekelijkse rubriek Vlaanderen doorkruiste en op lukraak gekozen deurbellen drukte, in de hoop achter die deuren mensen met een verhaal te vinden. De rubriek was toen zo populair dat er een persiflage van kwam, genaamd Hallo televisie, met Tom Van Dijck in de rol van de opdringerige humanintrestreporter. Het origineel én de persiflage uit In de gloria kwamen uit hetzelfde huis, genaamd Woestijnvis, dat was nog zo makkelijk.

Heylen gaat nu, twintig jaar later dus, opnieuw aanbellen bij (een selectie van) de huizen die hij toen aandeed. Zelfde deur, twintig jaar later, heet het programma om die reden (zie video hierboven). In elke aflevering van 45 minuten bezoekt Heylen een vijftal oude bekenden, wat betekent dat die nu, geheel tegen de tijdgeest in, meer zendtijd krijgen dan toen.

Heylen koos voor de ‘personages’ die hem het meest zijn bijgebleven, en paste dezelfde tactiek toe als destijds: onaangekondigd aanbellen, we zien wel wat ervan komt. In sommige gevallen waren de toenmalige bewoners verhuisd of overleden, en richt Heylen zijn aandacht op buren of nabestaanden. Opvallend veel mensen bleken echter present te geven, en lieten Heylen weerom zonder enig wantrouwen binnen. Het levert vaak grappige, soms ontroerende en bij momenten wrange televisie op.

Wie jonger is dan 30 zal de rubriek uit Man bijt hond vast niet kennen. Dat hoeft geen beletsel te zijn, de nieuwe reportages worden doorspekt met (gelukkig korte) flashbacks naar de opnames van toen. Maar de nadruk ligt op het hier en nu: wat doet het leven met een mens en wat doet een mens met zijn leven, dat is de insteek. Te zien vanaf 6 september.

Beproefd concept

Woestijnvis mag dit najaar trouwens twee keer factureren aan Eén: er komt ook een nieuw seizoen van De klas, met dit keer onder meer Dina Tersago, Wim Lybaert en Adil el Arbi als leerkracht.

Beproefde concepten verlengen lijkt wel de voornaamste strategie bij Eén, dit najaar. Er komt een nieuwe seizoen van kijkcijferkanon Reizen Waes (dit keer binnen Europa), van Buurman wat doet u nu (dit keer over muziek uit de lage landen), van Die Huis (dit keer is onder meer Zuhal Demir de huilebalk met dienst). Er komen nieuwe seizoenen van Professor T., van Zie mij graag en van Loslopend wild. Nieuwer is Kinderziekenhuis 24/7, maar ook dat is variatie op een beproefd concept (Spoed 24/7).

Er worden bij Eén zelfs met enige trots herhalingen aangekondigd: van De Ridder en, vreemd genoeg, van Radio Gaga: acht afleveringen uit de drie seizoenen van dat Canvasprogramma worden hernomen op Eén.

Echt nieuw is eigenlijk alleen Over water, de fictiereeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda: een misdaadverhaal dat zich in de Antwerpse haven afspeelt. Om die te zien, moet u wel wachten tot half december.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in