Dit jaar zetten de 500.000 bloemen de Mexicaanse regio Guanajuato in de kijker. Het tapijt zal 1.800 m2 groot zijn.

Een honderdtal vrijwilligers van de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS, de internationale organisatie van bloementapijtkunstenaars Comisión Gestora Internacional de Alfombristas de Arte Efímero en mensen uit de regio Guanajuato begonnen donderdag om vijf uur ’s morgens met het leggen van de duizenden bloemen.

‘Het is boeiend om met vrijwilligers te werken. Dat is nu de tweede keer na het vorige Bloementapijt met als thema Japan’, vertelt Koen Vondenbusch van vzw Bloementapijt. Door de droogte hadden de begonia’s, normaal voor 90 procent hoofdonderdeel van het tapijt, het afgelopen zomer moeilijk. Ongeveer 40 procent van het Bloementapijt bestaat daarom dit jaar ook uit dahlia’s, terwijl dit normaal slechts 10 procent is.

Vergankelijkheid

Gesproeid worden de bloemen niet meer. Het Bloementapijt blijft nu vier dagen liggen tot het op natuurlijke wijze vergaat. ‘De magie van het Bloementapijt zit in de vergankelijkheid. Het is er even, maar het zal nooit meer terugkeren’, stelt Vondenbusch. Ter ere van de 20ste verjaardag van de erkenning van de Grote Markt als Unesco werelderfgoed vindt aan het Beursplein vanaf de florale expo ‘Monuments of Unesco Flowers’ plaats.