Morandibrug-eigenaar Benetton ligt onder vuur (en voelt dat aan den lijve)
Het modemerk Benetton maakte naam met opmerkelijke reclamecampagnes. Foto: rr

De Italiaanse zakenfamilie Benetton is de belangrijkste aandeelhouder van Atlantia, het moederbedrijf achter het beheer van de ingestorte Morandi-brug in Genua.

Na de brugramp in Genua is in Italië een storm van kritiek losgebarsten op de bekende zakenfamilie Benetton. Die is, via haar Luxemburgse holding Sintonia, voor 30 procent eigenaar van wegenuitbater Atlantia, het moederbedrijf van Autostrade per l’Italia, dat de helft van het Italiaanse wegennet uitbaat, ook in Genua.

Al snel na de instorting van de Morandi-brug schoten politici en media met scherp op het management van Autostrade per l’Italia en moederbedrijf Atlantia. ‘Autostrade heeft via tolheffingen miljarden euro’s verdiend, maar heeft dat geld niet gebruikt waarvoor het moest dienen: het onderhoud van de weg’, aldus de minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini (Lega).

 

Grootste wegbeheerder

De Atlantia-groep was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 6 miljard euro en is een van de grootste privéwegbeheerders in Europa - vooral in Italië, Spanje en Frankrijk - maar ook in Brazilië en Chili.

Op de sociale media en in de Italiaanse kranten scherpte de kritiek zich toe op de familie Benetton, omdat zij de voornaamste eigenaars zijn van Atlantia. De Benettons hebben fortuin gemaakt met hun modemerk en zijn beroemd geworden door gedurfde reclamecampagnes en hun sponsorschap van een Formule 1-renstal. Nu liggen ze onder vuur voor hun winstbejag.

Klap op de beurs

Op de beurs van Milaan verloor het aandeel van Atlantia dinsdagnamiddag meteen 5 procent aan waarde. Gisteren was er geen handel op de Italiaanse beurs, maar vanmorgen dumpten de beleggers massaal hun aandelen in Atlantia. Bij de opening dook de koers omlaag met 23 procent. Hierdoor is de bedrijfswaarde met 5 miljard euro ingezakt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig