Geen match tussen oprichters en nieuwe eigenaar ‘Tinder’
Themabeeld Foto: AFP

De oprichters van Tinder en werknemers van het eerste uur hebben de nieuwe eigenaars van de datingapp, InterActiveCorp (IAC) en dochterbedrijf Match Group Inc., aangeklaagd. Ze verwijten hen de waarde van de aandelen kunstmatig laag te hebben gehouden, om zo minder te moeten betalen.

Mede-oprichters Sean Rad en Justeen Mateen klagen samen met acht anderen IAC aan. Ze willen twee miljard dollar krijgen ter compensatie van de ‘valse, misleidende en incomplete financiële informatie’.

‘We waren altijd bezorgd, want IAC heeft de reputatie dat ze hun contractuele verplichtingen niet nakomen’, zei Rad in een persbericht. ‘Maar we hadden nooit verwacht dat ze ons zo zouden bedriegen. Ze hebben gelogen over de echte financiële vooruitzichten.’

In 2014 kregen de oprichters en werknemers optiepakketten, die ze op vier verschillende data konden verkopen: in mei 2017, november 2018, mei 2020 en mei 2021. Volgens de aanklagers werd Tinder ondergewaardeerd in mei 2017. Zij kregen de informatie dat Tinder op dat moment 1,8 miljard dollar waard was, maar tegen investeerders werd in 2015 een waardering van drie miljard dolaar gebruikt.

De aanklagers hekelen ook een fusie, waarbij de vennootschap Tinder opging in Match Group. Zo werden de overige data waarop de optiepakketten konden worden verkocht, geschrapt.

Match Group antwoordde dat ‘de contracten werden nagekeken door twee onafhankelijke internationale investeringsbanken. Het is niet leuk voor Rad en Mateen dat Tinder het zo goed doet sinds hun vertrek, maar dat is geen basis voor een rechtszaak’, liet het bedrijf weten via een persbericht.

Volgens de nieuwe eigenaar ging Tinder onder hun bewind van ‘een ongekende startup naar een cultureel icoon in minder dan vijf jaar’.

Match Group verwacht dat Tinder in 2018 800 miljoen dollar zal opbrengen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig