Sébastien Bedoret maakt WK-debuut in Rally van Duitsland, Neuville start als leider
Foto: REUTERS

Sébastien Bedoret en zijn corijder Thomas Walbrecq (Skoda Fabia R5) debuteren donderdagavond in Duitsland in het WK rally. Een volgende stap in de carrière van de officiële Skoda België rijder en de beschermeling van Freddy Loix.

2018 wordt voor Bedoret een jaar om niet snel te vergeten. In het voorjaar ruilde hij zijn privé Peugeot 208 T16 in voor de officiële Skoda Fabia R5. In de Sezoensrally eindigde hij knap als tweede en donderdag krijgt hij een fantastisch verjaardagscadeau. Op zijn 23e debuteert hij in een WK rally.

“Het is het mooiste verjaardagsgeschenk dat ik me kan inbeelden. Niet dat het hier vakantie wordt! Ik kijk enorm naar deze wedstrijd uit. Vooral omdat ik sinds Ieper niet meer gereden heb en we voor de shakedown van de rally ook geen testsessie zullen afwerken. We zullen dus voorzichtig vertrekken, en proberen een goed ritme aan te houden met inachtnaming van een zekere veiligheidsmarge. Het eerste doel is aan de finish te geraken. Hoewel we in 2017 enkele manches van het Europees Juniorkampioenschap hebben afgewerkt, wordt dit iets helemaal anders dan gelijk welke rally we voorheen hebben afgewerkt.”

Net zoals tijdens de Belgische wedstrijden zal Freddy Loix uiteraard ook dit weekend ter plaatse zijn om zijn pupillen met raad en daad bij te staan. Hoewel zijn eigen laatste deelname aan de Deutschlandrally dateert van 2004, zal zijn ervaring met wedstrijden in het buitenland uiterst nuttig zijn voor het jonge duo.

“Ik denk dat één van de cruciale elementen het nemen van de nota’s wordt. En ik ben ervan overtuigd dat ze al tijdens de verkenningen heel wat zullen leren! Hoewel ze eerder al wedstrijden in het buitenland hebben afgewerkt, is dit voor hen een stap in het onbekende. En dat is hier zeker het geval, want met de KP’s in de wijngaarden en die op de militaire bases heeft deze rally nogal wat verschillende profielen. Aan de andere kant hebben Belgische rallyrijders zich steeds thuis gevoeld in de Rally van Duitsland. Het belangrijkste voor hen wordt het opdoen van ervaring en te proberen aan het eind te geraken. Ze zullen zich met heel wat meer ervaren rijders kunnen meten, dit wordt niet makkelijke opdracht. Qua resultaat hebben we geen enkel doel gesteld. Zo moeten gewoon zoveel mogelijk leren”, besluit Freddy Loix.

Naast Thierry Neuville en Bedoret komt er ook nog een andere Belg aan de start. De Griek Serdiridis, bijgestaan door zijn Belgische corijder Frederic Miclotte, start met een Ford Fiesta WRC van M-Sport.

Leider Neuville in zijn achtertuin

In de WK-tussenstand heeft Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) 21 punten voorsprong op rivaal en eerste achtervolger Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC). Beide rijders wonnen dit jaar al drie rally’s.

Sébastien Bedoret maakt WK-debuut in Rally van Duitsland, Neuville start als leider
Foto: AFP

Na vier onverharde rally’s krijgen de rijders nog eens een volledig verhard parcours voor de wielen geschoven. De rally van Duitsland is een moeilijke wedstrijd en bundelt drie types van parcours in één rally. Op vrijdag zijn er de klassementsritten tussen de wijngaarden. Op zaterdag wordt er veelal gereden op militair domein waar het uitkijken is voor de beruchte betonnen boordstenen en de verborgen betonnen duikers. Tot slot zijn er nog de mooie klassementsritten in open landschappen gereden op gewone asfaltwegen.

De rallyfans in Duitsland mogen zich opmaken voor een nieuwe strijd tussen Neuville, Ogier en Tänak (Toyota Yaris WRC). De Est won de vorige editie van de rally van Duitsland. Eerder dit seizoen won hij in Argentinië en Finland.

De rally van Duitsland is een eerder jonge WK-rally die voor het eerst in 2002 op de kalender stond. Met uitzondering van 2009 stond de rally van Duitsland altijd op de WK-kalender. Citroën is de grote slokop. Van de vijftie gereden rally’s won het Franse merk er elf. Sébastien Loeb won de rally negen keer, waarvan acht keer op rij, met vier verschillende type wagens. Sébastien Ogier won de rally drie keer, één keer met Citroën en twee keer met VW. Dani Sordo won in zijn lange carrière één wedstrijd, de rally van Duitsland in 2013. Eén jaar later won Thierry Neuville zijn eerste WK-rally aan de boorden van de Moesel.

De rally van Duitsland is gespreid over vier wedstrijddagen. Op donderdag wordt er een superspecial gereden in Sankt Wendel. Op vrijdag worden er zes klassementsritten gereden. Het zwaartepunt van de rally ligt op zaterdag wanneer er acht klassementsritten worden afgewerkt, waaronder de dubbele doortocht van 38,57 km op de Panzerplatte. Op de slotdag worden er nog drie ritten gereden waaronder de traditionele powerstage. In totaal krijgen de deelnemers 325,76 competitieve kilometers voor de wielen geschoven gespreid over vier dagen en achttien ritten.

“Na vier opeenvolgende gravelrally’s kijk ik ernaar uit om nog eens op asfalt te rijden”, zegt Thierry Neuville. “De rally van Duitsland is een fantastische rally. Het is mijn thuiswedstrijd en omdat het rallycentrum dichtbij de Belgische grens ligt, zullen er heel veel Belgische rallyfans aanwezig zijn. Ik beleefde hier mooie momenten zoals mijn eerste zege in 2014 maar er waren ook moeilijke momenten. Na mijn frustrerende rally van Finland ben ik klaar om vooraan opnieuw mee te strijden.”