De vermoedelijke dader van de aanslag voor het Britse parlement is een Brit van Soedanese afkomst. Dat melden verschillende Britse media op basis van gerechtelijke bronnen.

De 29-jarige verdachte, Salih Khater, kwam vijf jaar geleden vanuit Soedan naar Groot-Brittannië. De antiterreurpolitie wil de naam van de verdachte niet bevestigen.

De verdachte zou gekend zijn bij de lokale politie, maar niet bij de antiterreurpolitie. Volgens Scotland Yard werkte hij niet mee na zijn arrestatie.

Volgens de krant The Telegraph was Khater winkelmanager in Birmingham. Een van zijn buren omschrijft hem als een man die ‘nooit met iemand sprak’. Hij heeft ook enkele maanden boekhouden gestudeerd aan de Coventry University. Maar hij is niet meer ingeschreven, zegt een woordvoerder van de universiteit.

De politie voerde dinsdagavond een aantal huiszoekingen uit in Birmingham en Nottingham. Volgens de Daily Mail zou de dader maandagavond in Londen hebben rondgereden in de buurt van toeristische trekpleisters. Dinsdagochtend rond 7.30 uur reed een wagen in op de veiligheidsbarrières rond het Britse parlement. Verschillende voetgangers raakten gewond, twee mensen moesten naar het ziekenhuis.

De bestuurder werd gearresteerd op verdenking van een terreurdaad. Uit het onderzoek blijkt dat de auto de avond voordien van Birmingham naar Londen is gereden. Het motief van de dader is nog niet duidelijk. In de auto zijn na de crash geen wapens gevonden.

Volgens de Times onderzoekt de politie of er een verband is tussen Khater en Khalil Masood, de dader van een gelijkaardige aanslag in maart vorig jaar waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Masood woonde ook in Birmingham.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig