Turkije verhoogt importtarieven op Amerikaanse goederen
Foto: BELGAIMAGE

De confrontatie tussen de Turkse president Erdogan en zijn Amerikaanse collega Trump is nog wat aangescherpt. Turkije heeft de importheffingen op een resem Amerikaanse producten verhoogd.

De vergeldingsmaatregelen tegen de Amerikaanse tarieven verschenen woensdag in het Turkse staatsblad en zijn onmiddellijk van kracht. Zo gaat het tarief op Amerikaanse alcoholische dranken met 140 procent de hoogte in. Het importtarief op wagens stijgt 120 procent. Ook plastic, steenkool en gewassen staan op de lijst, net als schoonheidsproducten, tabak en papier.

In een toespraak kondigde Erdogan gisteren al tegenmaatregelen aan voor de verdubbeling van de importtarieven op staal en aluminium die Trump eerder had afgekondigd. ‘We gaan Amerikaanse elektronische toestellen boycotten. Als zij iPhones hebben, hebben anderen Samsung’, aldus Erdogan tijdens zijn speech. ‘En wij hebben Vestel Venus’, aldus nog Erdogan, verwijzend naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphones die het produceert.

De crisis tussen de twee landen is onder meer het gevolg van een dispuut tussen de VS en Turkije over dominee Andrew Brunson, die in 2016 in Turkije werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Naast sancties van beide kanten tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, kondigde president Donald Trump ook aan dat de importheffingen op aluminium en staal verdubbeld zouden worden tot respectievelijk 20 en 50 procent. Erdogan spreekt van een politiek complot tegen zijn land.

In de voorbije dagen zorgde de val van de Turkse lira – min 40 procent al dit jaar tegenover de euro en de Amerikaanse dollar – voor veel nervositeit op de wereldmarkten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig