Meer dan duizend kinderen misbruikt door meer dan driehonderd priesters: ‘systematische doofpot’
Foto: AFP

Meer dan 300 priesters hebben seksueel misbruik gepleegd in Pennsylvania. Tot die conclusie komt een rapport van het gerecht in de Amerikaanse staat. Meer dan 1.000 kinderen zijn het slachtoffer van het misbruik.

Het rapport, dat moet bepalen of de bewijzen van het openbaar ministerie een aanklacht rechtvaardigen, identificeert 301 priesters uit 6 bisdommen waarvan het plausibel is dat ze kinderen misbruikt hebben. Het onderzoek is gebaseerd op documenten die de katholieke kerk jarenlang verborgen hield.

Doofpot

Het onderzoek, dat twee jaar duurde, bracht wijdverspreid kindermisbruik en een ‘systematische doofpot’ door de kerkhiërarchie aan het licht, zegt procureur-generaal Josh Shapiro uit Pennsylvania. ‘De doofpot was gesofisticeerd. De kerkleiders hielden de hele tijd verslagen bij van het misbruik en de doofpot.’

De Kerk documenteerde de beschuldigingen in ieder bisdom. De meeste dateren van de jaren tachtig, maar sommige waren ouder. Steeds had de reputatie van de Kerk voorrang op de veiligheid van jongens en meisjes, zegt Shapiro.

‘De bisschoppen hadden de sleutel tot de geheime archieven’, zei hij. De doofpotten reikten ‘in sommige gevallen helemaal tot het Vaticaan’.

Actie

Activistengroep SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests) verwelkomde het rapport. ‘Maar kennis van misdaden uit het verleden is alleen iets waard als ze omgezet wordt naar actie die seksueel misbruik en doofpotten in de toekomst kan vermijden.’

De groep riep katholieken op ‘om de kerkverantwoordelijken verantwoordelijk te stellen’ en om te vragen dat geheime rapporten worden vrijgegeven. Ook vroeg SNAP aan politici om de verjaringstermijnen op te trekken.

Volgens aanklager Shapiro probeerden de kerkverantwoordelijken de beschuldigingen lang genoeg in de doofpot te steken, opdat ze zouden verjaren. De grand jury van Pennsylvania kon slechts twee priesters aanklagen als gevolg van het onderzoek. ‘Te veel roofdieren bleven buiten bereik’, zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig