Schip Aquarius aangekomen in Malta
De migranten aan boord van de Aquarius werden vrijdag al gered. Foto: REUTERS
Het ngo-schip Aquarius is kort na 14 uur aangekomen in Malta met 141 op zee geredde migranten aan boord. Daarmee komt een einde aan vier dagen ronddobberen op zee.

De Maltese regering benadrukte eerder dat er eigenlijk geen verplichting is om de migranten op te vangen, en dat de mensen over verschillende landen verdeeld zullen worden. ‘Een aantal Europese lidstaten hebben, met de steun van de Europese Commissie, een overeenkomst bereikt over een oefening in gedeelde verantwoordelijkheid met betrekking tot de geredde migranten aan boord van de MV Aquarius. Malta zal een concessie doen door het schip toestemming te geven om aan te meren in een van zijn havens, hoewel het daartoe niet wettelijk verplicht is’.

De migranten worden overgebracht naar Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Portugal en Spanje. Malta laat ook weten dat het zelf maandag nog 114 mensen op zee redde. Andere lidstaten van de Europese Unie zullen 60 van hen opgvangen. ‘De Maltese regering beschouwt dit als een concreet voorbeeld van Europese solidariteit en leiderschap’, aldus nog de mededeling.

Spanje liet weten dat het net als Frankrijk 60 van de 141 opvarenden van de Aquarius zal opvangen. Portugal meldde dat het zich beschikbaar houdt om ‘30 van de 244 migranten op te nemen die zich aan boord van de Aquarius en andere schepen bevinden’. Duitsland wil er 50 onthalen.

‘Positief teken’

‘Het feit dat hier samengewerkt wordt tussen een groot aantal EU-landen is een positief teken, en wijst erop dat de landen begrepen hebben dat het een gezamenlijk probleem is’, aldus Frédéric Penard van SOS Méditerranée tijdens een persconferentie in Parijs. Penard toonde zich echter nog voorzichtig in afwachting van details over het akkoord.

De 141 vluchtelingen werden vrijdag voor de Libische kust opgepikt. Sindsdien wachtten de charterpartijen van het schip, SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen, op de toewijzing van een veilige haven.