‘Trump wil met zijn defensiebudget de Amerikaanse dominantie laten zien’
Donald Trump bezoekt Fort Drum, New York, waar hij maandag het wetsontwerp met een defensiebudget van 716 miljard dollar ondertekende. Foto: REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wetsontwerp met een defensiebudget van 716 miljard dollar ondertekend. Hij spreekt van ‘de meest significante investering in ons leger en onze soldaten uit de moderne geschiedenis’.

Trump ondertekende maandag de National Defense Authorization Act (NDAA), die al in juni goedgekeurd werd door de Senaat, in bijzijn van duizenden soldaten in de militaire basis Fort Drum, in de staat New York.

Met een budget van 716 miljard dollar wil de president het Amerikaanse leger volgend jaar moderniseren. ‘We zullen verouderde tanks, vliegtuigen en schepen vervangen door de meest geavanceerde en dodelijke technologie ooit ontwikkeld. Hopelijk zullen we zo sterk zijn dat we ze nooit zullen moeten gebruiken. Maar als we het wel zouden doen, dan zou niemand een kans hebben’, zei hij.

Politieke zet

Volgens Amerikadeskundige Willem Post van het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael in Den Haag, gaat het duidelijk om een politieke zet. ‘Het past bij zijn slogan Make America Great Again. Dit is weer typisch iets waarmee Trump zijn achterban bedient: veel soldaten komen van het arme platteland. Daar willen ze het leger opbouwen.’

De wet maakt 7,6 miljard vrij voor de aankoop van 77 F-35 straaljagers en 24,1 miljard voor de bouw van dertien oorlogsschepen, volgens een persbericht van het Witte Huis. Het loon van de gevechtskrachten wordt met 2,6 procent verhoogd en er komen 15.600 nieuwe troepen.

Daarnaast gaat een deel van het budget naar militaire investeringen in het buitenland. Zo zullen de VS miljoenen bijdragen aan de productie van het Israëlische raketafweersysteem, de training van Iraakse veiligheidsdiensten en de ondersteuning van de Oekraïense veiligheid.

Geen record

De Verenigde Staten hebben al jaren het hoogste defensiebudget ter wereld. In 2017 spendeerde het land meer dan de zeven hoogst bestedende landen - die de VS opvolgen - samen, volgens cijfers van de Stockholm International Peace Research Institute. Volgens Post is de voorsprong van de VS nu alleen nog extremer geworden. Ook al bedraagt het defensiebudget voor volgend jaar 16 miljard meer dan het huidige, toch is het geen record. De voormalige president Barack Obama tekende voor een budget van 726 miljard voor het fiscale jaar 2011, volgens The New York Times.

Toen de oorlog in Irak eenmaal afgelopen was, daalde tussen 2012 en 2017 het militaire budget onder de regering-Obama en schommelde rond 600 miljard dollar. Onder Trump schiet het opnieuw omhoog en hij geeft daarmee gehoor aan militaire leiders die al jaren voor een verhoging van de militaire budgetten pleiten. De VS moeten een bijdrage leveren aan de internationale orde en de eigen burgers veiligstellen, klinkt het.

‘Obama heeft ook veel in defensie geïnvesteerd, maar Trump laat ziet dat hij dat nog veel meer kan’, zegt Post. ‘Het is een vreemde kronkel dat hij het budget verhoogt, terwijl hij geen grondoorlogen wilt. Trump wil hiermee vooral de Amerikaanse dominantie aan de wereld laten zien.’

Kritiek

Critici vinden de verhoogde uitgaven aan defensie onnodig op een moment dat de militaire aanwezigheid van de VS in de wereld relatief gering is. Sommige economen en wetgevers maken zich bovendien zorgen dat de hoge defensie-uitgaven het stijgende federale tekort niet ten goede komen, schrijft de Washington Post. Tegen 2020 zal het begrotingstekort oplopen tot 1 miljard dollar per jaar, waarschuwde de Congressional Budget Office (CBO) in april.

‘Trump denkt op korte termijn, dan is de groei en vernieuwing van het leger wel spectaculair. Maar op lange termijn werkt dat niet’, zegt Post. ‘Hij kiest voor de verhoging van het militaire budget, daardoor wordt er wel heel erg bezuinigd op allerlei sociale voorzieningen, met name ook de gezondheidsverzekering.’

Vraag is nu of het Pentagon met het budget van 716 miljard dollar op verantwoorde wijze kan omspringen. In februari schreef het magazine Politico namelijk dat een van de grootste agentschappen van het Pentagon de uitgaven van zo’n 800 miljoen dollar niet kon verklaren.