De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een boycot van elektronische artikelen uit de Verenigde Staten. Hij doet dat nadat de VS maandag de invoerrechten op staal verdubbelde.

President Erdogan garandeerde dinsdag dat Turkije de nodige stappen onderneemt tegen de forse devaluatie van de lira, die deels wordt veroorzaakt door een groeiend dispuut tussen Washington en Ankara. Een van de maatregelen die nu genomen worden, is een boycot van elektronica uit de Verenigde Staten.

‘We gaan Amerikaanse elektronische toestellen boycotten. Zij hebben iPhones, maar anderen hebben Samsung’, zei Erdogan. 'Wij hebben Vestel Venus', aldus nog Erdogan, verwijzend naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphone die het produceert. 'We zullen zelf betere producten maken dan wat we in het buitenland kopen, en ze in het buitenland verkopen.'

‘Het is belangrijk een krachtig, politiek standpunt in te nemen’, vervolgde de Turkse president. ‘Buitenlands geld gebruiken is niets anders dan toe te geven aan de vijand.’

FaceTime

Erdogan wordt nochtans regelmatig zelf gezien met een iPhone of iPad in de hand. Tijdens de couppoging van 2016 riep Erdogan zijn aanhangers op om op straat te komen via een boodschap die hij verspreidde met FaceTime, een videotelefonietoepassing ontwikkeld door Apple.

Naast de ruzie rond invoerrechten voor staal zijn de Verenide Staten en Turkije verwikkeld in een ruzie rond de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die in 2016 in Turkije werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Persbureau Reuters meldt dat de advocaat van Brunson de rechtbank in Ankara dinsdag opnieuw gevraagd heeft het huisarrest en reisverbod van zijn cliënt ongedaan te maken.

Aarzelend herstel

Ondanks de voortdurende escalatie van het conflict herstelde de lira zich dinsdag ietwat, zowel tegenover de euro als de dollar. De Turkse munt boekte winsten van meer dan vijf procent. Analisten verwijzen daarvoor naar de ingreep van maandag door de Turkse centrale bank, die zorgde voor extra zuurstof en wat vertrouwen op de markten.

Het herstel van de lira neemt niet weg dat de Turkse munt sinds begin dit jaar zowat veertig procent verloor tegenover de euro en de dollar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig