Turkije en VS praten over vrijlating gevangen dominee
De Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton heeft maandagavond met de Turkse ambassadeur in Washington gesproken over het gevangenschap van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Die zit in Turkije vast sinds de staatsgreep van 2016.

‘Op vraag van de Turkse ambassadeur vond in het Witte Huis een ontmoeting plaats tussen John Bolton en Serdar Kilic. Ze hebben het over het gevangenschap van Andrew Brunson gehad en de huidige toestand van de relatie tussen de VS en Turkije’, zo luidt het in een mededeling van Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders.

Volgens het Witte Huis is er tot nog toe geen deadline vastgelegd voor de vrijlating van Brunson. Daarmee spreekt het berichten uit verschillende internationale media tegen. De dominee wordt verdacht van banden met de beweging van imam Fethullah Gülen. Die laatste, een notoire opposant van Erdogan, zit volgens de Turkse president achter de mislukte coup van 15 juli 2016. De VS zien de dominee echter als een politieke gijzelaar die onterecht vastzit.

Turkije en VS praten over vrijlating gevangen dominee
De Amerikaanse dominee Andrew Brunson. Foto: AFP

Duik van lira

Het gevangenschap van Brunson is één van de redenen waarom de diplomatieke betrekkingen tussen VS en Turkije al een tijdje erg gespannen staan. Omdat Ankara Brunson niet wil laten vertrekken, heeft president Trump de importheffingen op staal en aluminium sinds maandag zelfs verdubbeld. Eerder had de VS ook al de Amerikaanse tegoeden van twee Turkse ministers bevroren.

Onder meer door die spanningen viel de lira, de Turkse munt, vrijdag tot 6,78 lira voor een Amerikaanse dollar. Aan het begin van de maand was dat nog 5 lira voor een dollar. En de val lijkt niet te stoppen. Een toespraak van Erdogan, waarin hij stevig uithaalde naar zijn Amerikaanse collega Trump, had zelfs een versterkend effect op de val.

Dinsdagochtend opende de lira aan een wisselkoers van 6,92 voor een dollar de dag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig