Bayer: ‘Veroordeling Monsanto voor kanker tuinier gaat in tegen wetenschappelijk onderzoek’
Dewayne Johnson, de tuinier die Monsanto heeft aangeklaagd. Foto: AFP

Bayer gaat in beroep tegen het vonnis van een Amerikaanse rechtbank, die Monsanto - dat sinds kort in handen is van de Duitse chemiereus - veroordeeld heeft tot een miljoenenboete omdat een tuinier kanker kreeg na het gebruik van de omstreden onkruidverdelger Roundup.

De jury van de rechtbank in San Francisco heeft Monsanto veroordeeld tot een boete van 290 miljoen dollar nadat een tuinier het bedrijf had aangeklaagd. De man gebruikte jarenlang de omstreden onkruidverdelger Roundup en is nu terminaal ziek.

‘Dit vonnis is in tegenspraak met de wetenschappelijke bevindingen dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom (de zeldzame vorm van kanker waaraan de tuinier lijdt, red.)’, reageert de Duitse chemiereus Bayer. Het bedrijf liet al weten in beroep te gaan tegen het vonnis.

Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen, aangezien daarover nog de laatste knopen moeten worden doorgehakt.

Glyfosaat

Over het gebruik van glyfosaat is er al langer controverse. Zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen, terwijl het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Agentschap voor chemische stoffen vinden dat er geen link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker. Bovenop die wetenschappelijke onduidelijkheid raakte vorig jaar bekend dat Monsanto de wetenschappelijke studies naar glyfosaat had proberen te beïnvloeden.

In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Enkel professionals zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog producten gebruiken op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.