Bejaarden die wegliepen naar metalfestival waren niet bejaard en gingen niet naar metalfestival
Wacken Open Air: veel zwart, maar geen bejaarden. Foto: EPA-EFE

Opmerkelijk nieuws uit Duitsland eerder deze week: de politie van Duitsland vond twee bejaarden terug op metalfestival Wacken Open Air, nadat ze ‘ontsnapt’ waren uit een rusthuis. Nu blijkt dat de vork toch lichtjes anders in de steel zit.

Twee bejaarde mannen glipten afgelopen weekend weg uit hun rusthuis om naar Wacken Open Air te gaan, het grootste metalfestival ter wereld. Dat bericht verscheen eerder deze week bij Deutsche Welle, en het nieuws vond snel zijn weg naar media over heel de wereld - ook De Standaard nam het over. Uiteindelijk was er zelfs een muziekcentrum dat oma en opa voortaan gratis naar metaloptredens zou laten kijken. ‘Je bent nooit te oud om te headbangen’, redeneerde men.

De Deutsche Welle baseerde zich op een verslag van de politie van Itzehoe, waarin wel degelijk gewag gemaakt werd van ‘bejaarden’ en een ‘rusthuis’. ‘Ze hadden duidelijk van het festival genoten’, zei een woordvoerder van de politie ook aan de publieke omroep Norddeutscher Rundfunk.

Maar uit een nieuw en meer gedetailleerd politieverslag blijkt dat het originele verhaal toch niet helemaal klopt. Het waren helemaal geen bejaarden. En ze zijn helemaal niet naar het metalfestival geweest.

In een bushokje

Het ging wel om twee mannen, maar ze waren slechts 58 en 59 jaar oud, wat je bezwaarlijk ‘bejaard’ kunt noemen. Evenmin waren ze uit een rusthuis weggeglipt, maar wel uit een verzorgingstehuis. Volgens de politie van Itzehoe hadden de mannen psychische problemen.

De mannen wandelden ook naar de gemeente Wacken, maar lieten het metalfestival links liggen. In de plaats daarvan consumeerden ze alcohol in het centrum van Wacken, wat volgens de politie verklaart waarom ze hen ‘gedesoriënteerd’ en ‘versuft’ aantroffen. Ze zaten in een bushokje te wachten op een bus die niet meer zou komen.

Of De Flux oma en opa nu opnieuw zal laten betalen, is niet geweten.