Turkije kondigt represailles aan na importheffingen Trump
Geld afhalen in Ankara. Foto: REUTERS

Nadat de Turkse munt zware klappen had gekregen door uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan, daalde de munt vrijdagnamiddag nog verder door tweets van de Amerikaanse president Donald Trump. Turkije kondigt represailles aan.

Trump kondigde deze namiddag op Twitter aan dat hij de importheffingen op staal en aluminium uit Turkije zal verdubbelen. Daarmee komen de heffingen op respectievelijk 50 procent en 20 procent. De tweet veroorzaakte onmiddellijk een daling van de lira. Hierdoor bereikt de munt een nieuw dieptepunt.

Turkije gaat represailles treffen voor de hogere importheffingen op staal en aluminium uit Turkije,en stelt dat de maatregel van Trump strijdig is met de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. 'Zoals alle maatregelen die tegen Turkije worden getroffen, zullen ze een antwoord vinden', aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De Verenigde Staten moeten weten dat het enige resultaat van dergelijke sancties (...), is dat onze relatie van bondgenoten wordt getroffen.'

Klap door toespraak Erdogan

Afgelopen weekend kreeg de lira al een eerste klap te verwerken toen president Erdogan in een toespraak sprak over een ‘economische oorlog’ met Amerika. Bovendien riep hij op om buitenlandse valuta in te wisselen voor lira.

De Turkse munt was al flink gedaald ten gevolge van het oplopende conflict tussen Turkije en de VS over de opsluiting van dominee Andrew Brunson. De Amerikaan wordt door Turkije beschuldigd van spionage en terrorisme. Om zijn vrijlating te bespoedigen, vaardigden de Amerikanen sancties uit tegen Turkije. Naast dit bizarre conflict zijn de landen het bovendien oneens over de oorlog in Syrië en de banden die Turkije onderhoudt met Rusland.

Inflatie

De zwakke lira brengt de Turkse economie in nauwe schoentjes. Het land lijdt al onder de fikse inflatie, die nu verder dreigt op te lopen. Ook de aandelen van een reeks Turkse staalbedrijven werden afgestraft na de tweet van Trump. Zij daalden met bijna 10 procent.

Behalve het conflict met de VS zijn er ook zorgen over de invloed die president Erdogan heeft op het beleid van de Turkse centrale bank. Erdogan is tegenstander van een renteverhoging en benoemde onlangs zijn schoonzoon Berat Albayrak tot minister van Financiën. Net voor Trumps twitterbericht zette hij zijn plannen voor een nieuw economisch beleid uiteen. Daarbij benadrukte hij onder andere de onafhankelijkheid van de centrale bank. Bovendien stelt hij dat Turkije moet besparen en de inflatie in toom moet houden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig