Het wordt druk op de wegen: 'zwart verkeersweekend' begint vroeg
Foto: AFP

Het belooft een bijzonder druk weekend te worden op de Belgische wegen. Ook in Frankrijk staat een tweede zwart weekend voor de deur. Vooral in de Rhônevallei moeten de bestuurders rekening houden met vertragingen, zowel richting zuiden als voor het terugkerende verkeer.

In eigen land stond vrijdagnamiddag al meer dan 200 kilometer file. Dat is uitzonderlijk veel.

De drukte zal het hele weekend voelbaar zijn in ons land, onder andere door mensen die een lang weekend maken met de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. Daardoor kunnen er lange files ontstaan op de wegen van en naar de kust.  Daarnaast keren veel vakantiegangers uit West- en Noord-Europa terug uit vakantie.

'Alle grote vakantieassen in Frankrijk zijn dit weekend te vermijden', schrijft VAB. Vanaf 7 uur 's morgens zullen er volgens VAB al lange files staan op de A7 Lyon - Orange. Het drukste moment wordt om 12 uur 30 verwacht, na 16 uur zou het verkeer er afnemen. 

De organisatie voorspelt ook veel verkeer in Oostenrijk en Zwitserland, omdat de vakantie er op veel plaatsen eindigt. In Oostenrijk zal het vooral druk verkeer zijn aan de grensovergangen met Duitsland. 

In Duitsland zal het dan weer een stuk rustiger zijn. 

Indien u een vertrek niet kan uitstellen, vertrekt u best op volgende momenten: 

Beste vertrektijden naar het buitenland:
Zaterdag: vanaf 12u vertrekken
Zondag ganse dag

Beste vertrektijden terug naar België:
Vrijdag: de hele dag
Zaterdag: na 15uur
Zondag: de hele dag (wel de hele dag druk verkeer te verwachten)

Voor meer informatie over knelpunten, klik hier.