Primeur: Emma Plasschaert bezorgt België eerste wereldtitel in het zeilen

Emma Plasschaert (24) is de nieuwe wereldkampioene in de Laser Radial klasse. Een 5de plaats in de afsluitende Medal Race in het Deense Aarhus volstond voor de Oostendse om haar eerste wereldtitel binnen te halen. Het is de eerste Belgische wereldtitel in het zeilen.

Met een elfde en een tweede plaats in de twee regatta’s nam Emma Plasschaert gisteren de leiding over van de Amerikaanse Paige Railey, die woensdagavond nog één punt beter gerangschikt was dan Emma Plasschaert. Pailey vaarde een twintigste plaats op donderdag en dat weegt zwaar door voor de Amerikaanse die daags eerder al 37ste eindigde.

De eerste achtervolgsters van Plasschaert (56 punten) zijn de Nederlandse Marit Bouwmeester (67) en de Deense Anne-Marie Rindom (79). De Amerikaanse Paige Railey trok zich terug uit de voorlaatste race, zakte zo van twee naar vier in de stand en vorm geen bedreiging meer voor Plasschaert. Maité Carlier beëindigde haar WK zeilen op de 51e plaats.

Omdat het verschil met Rindom meer dan 20 punten bedroeg, was Plasschaert al zeker van een plaats in de top twee. Om ook Bouwmeester af te houden, moest ze vanmiddag in de top zes eindigen of maximaal vijf plaatsen na de Nederlandse finishen.

Controle

In de afsluitende Medal Race behield Plasschaert altijd de controle. De Nederlandse Bouwmeester, de enige concurrente voor goud, zeilde constant voor de Oostendse maar zeilde nooit virtueel als wereldkampioene. Plasschaert verbleef permanent rond de zesde plaats waardoor Bouwmeester al de afsluitende race moest winnen om een kans te maken op de wereldtitel.

Bouwmeester rondde de eerste boei als derde, Plasschaert kwam als achtste voorbij. De Britse Alison Young domineerde de slotmanche en dat was goed nieuws voor Plasschaert die halfweg de wedstrijd oprukte naar de vijfde plaats, niet zo ver achter Bouwmeester. De Nederlandse bleef wel druk zetten maar Plasschaert kraakte niet. Zij zette zich in het spoor van Bouwmeester en rondde de voorlaatste boei als zevende, één plaats achter Bouwmeester. Plasschaert beëindigde de Medal Race als vijfde.

Tevreden Plasschaert

Plasschaert was uiteraard tevreden met haar eerste wereldtitel. “Ik heb alles gegeven wat ik in mij had”, vertelde ze nog vanop haar boot. “Het is fantastisch om mijn eerste grote internationale titel te behalen. En al meteen wereldkampioen. Dit is de beloning van een heel regelmatig seizoen. Ik stond zowat elke regatta op het podium en dat was mijn doel. Hier stond ik er een ganse week, onder toch wel moeilijke omstandigheden. Ik zeilde nooit voor reekswinst maar wilde elke reeks opnieuw een goed resultaat neerzetten en daarvoor ben ik uiteindelijk ook beloond. Mijn slechtste resultaat was een vijftiende plaats, dat zegt voldoende.”

De Medal Race zorgde voor niet al te veel stress. “Ik wilde gewoon het water opgaan en mijn ding doen”, klonk het. “Er stond vrij veel wind maar ik wilde mij toch ook vooral op Bouwmeester concentreren. En nu heb ik dus goud.”

Bekijk hier hoe Emma Plasschaert en Maïté Carlier toeleefden naar het WK in Aarhus.