Verdachte opgepakt na dodelijke schietpartij in Canada
Hulpdiensten nabij de plek van het schietincident. Foto: REUTERS
Bij een schietpartij in Fredericton, de hoofdstad van de staat New Brunswick, in het oosten van Canada, zijn minstens vier mensen om het leven gekomen. Daarbij zijn twee politieagenten. Er is intussen een verdachte opgepakt.

De eerste meldingen van ‘een incident’ waren er rond half acht ’s ochtends plaatstelijke tijd (12.30 uur in België). Omstreeks 14.45 uur Belgische tijd zei de politie op Twitter dat een verdachte opgepakt werd.

De wijk Brookside, in het centrum van de stad met ongeveer 56.000 inwoners, werd afgezet. De politie liet later weten dat er geen verdere bedreiging is voor het publiek en dat lockdowns niet meer nodig zijn. 

Deur op slot

Tijdens de politieactie werd de plaatselijke bevolking opgeroepen om de omgeving te vermijden en om binnen te blijven, indien mogelijk met de deuren op slot. Het vroeg ook om geen informatie over de politieacties te delen via sociale media.

Verdachte opgepakt na dodelijke schietpartij in Canada
Foto: DS

‘Er zijn 15 à 16 schoten gelost’, zegt David Maccoubrey aan de Toronto Star. Het voelde naar verluidt alsof de schoten vlakbij zijn slaapkamer afgevuurd werden. ‘Ik dacht eerst dat kinderen met vuurwerk aan het spelen waren.’ Toen hij steeds meer schoten hoorde, verwittigde hij de politie.

Over de identiteit of de motieven van de schutter is nog geen duidelijkheid. Over de slachtoffers is geweten dat twee van de vier politieagenten waren.

Sinds 2014

In 2014 kwamen drie agenten om het leven en raakten twee anderen gewond bij een van de dodelijkste schietpartijen ooit in Canada. De wapenwetgeving was toen erg streng, en dodelijke aanvallen waren zeldzaam. Maar een snelle toename in het aantal wapens heeft ook tot meer geweld geleid.

Vorige maand nog maakte een schutter verschillende slachtoffers door het vuur te openen in de Griekse wijk van Toronto. Daarbij vielen twee doden en dertien gewonden.

Donderdag nog beloofde de staat Ontario extra middelen voor de politie om verdachten van schietpartijen langer in de cel te kunnen houden, in afwachting van hun proces.