Daar zijn de Perseïden weer
Foto: Volkssterrenwacht Urania

Er is een topweekend op komst voor liefhebbers van vallende sterren. De aarde koerst opnieuw door de meteorenzwerm Perseïden, en u zult heel wat mogen wensen.

De activiteit van de meteorenregen begon dit jaar rond 8 augustus en de piek is voor dit weekend. U zult wel wakker moeten zijn tussen 3 en 4 uur ’s nachts. In de nacht van zaterdag op zondag verwacht men rond dat tijdstip 60 vallende sterren per uur. Op het absolute piekmoment, om 3.30 uur in de nacht van zondag op maandag, kunnen er 80 tot 100 waargenomen worden. In de nacht van maandag op dinsdag zijn het er een 70-tal.

De vallende sterren zijn natuurlijk geen echte sterren, maar stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Ze komen aan 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de aarde en branden op, wat een kortstondige lichtstreep veroorzaakt.

Hoe en waar?

Om de vallende sterren te kunnen zien, heb je geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om, best vanop donkere plaatsen buiten stedelijke gebieden, met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel.

Wie liever in groep naar de vallende sterren kijkt, kan vrijdagavond terecht bij Volkssterrenwacht Urania. Dan wordt een infoavond georganiseerd vanaf 19.30 uur, met begeleiding en extra planetariumvoorstellingen. ‘Ook de Urania-telescoop staat, bij helder weer, op de hemel gericht om de bezoekers een blik in het heelal te gunnen, en de zomersterrenbeelden te leren kennen’, klinkt het.