Spotify schakelt versnelling hoger
Samsung en Spotify slaan (hier bijna letterlijk) de handen in elkaar. Foto: AFP

Tijdens het lanceringsevenement voor de nieuwe Note-smartphone kondigde Samsung een partnerschap aan met Spotify. Het doel van de streamingdienst is duidelijk: een definitieve kloof slaan met Apple Music.

Samsung heeft donderdag een nieuwe smartphone in zijn Note-gamma gelanceerd. Er werd ook een smart speaker aangekondigd - de Galaxy Home - en, o ja, een ‘duurzaam partnerschap’ met muziekstreamingdienst Spotify. Het leek een voetnoot, maar de impact zou weleens groot kunnen zijn.

Spotify zal voortaan de vaste muziek-app worden op alle toestellen van Samsung: smartphones, televisies, tablets, horloges en speakers. In een speech op het lanceringsevenement zei ceo Daniel Ek dat de pre-installatie volgens hem veel ‘hindernissen’ van Samsung-gebruikers zal wegnemen. ‘Miljoenen extra gebruikers zullen kunnen genieten van de beste streamervaring. Nieuwe muziek ontdekken wordt gemakkelijker dan ooit - en er zijn nog dingen op komst.’

Hete adem

Spotify voelt de hete adem van Apple Music in de nek, en schakelt met dit partnerschap een versnelling hoger in de concurrentiestrijd met het bedrijf van ceo Tim Cook. Spotify werd gelanceerd in 2008 en telt vandaag iets meer dan 80 miljoen betalende gebruikers. Apple Music werd pas midden 2015 gelanceerd, en zit intussen al aan 50 miljoen betalende gebruikers.

Apple Music dankt zijn succes vooral aan de pre-installatie van de app op Apple-toestellen. Dat dat nu ook het geval is voor Spotify op Samsung-toestellen, zal het bedrijf volgens experts geen windeieren leggen.

Daar zijn twee redenen voor. Samsung is allereerst marktleider in het smartphonesegment, met ongeveer 22 procent marktaandeel tegenover zo’n 15 procent voor Apple. En Spotify biedt ook een gratis dienst aan, wat veel aantrekkelijker is voor wie muziekstreaming eens wil ‘uitproberen’. Apple Music daarentegen werkt enkel met abonnementen (al kan je het momenteel wel drie maanden gratis uitproberen).