De Belgian Tornados hebben met een reserveploeg indrukwekkend hun reeks gewonnen in de halve finales van de 4x400 meter. De vrouwenploeg volgde een half uur later het goede voorbeeld.

De vrouwelijke 4x400 trad voor het eerst in lange tijd nog eens aan op een groot toernooi. Hun doel was om de te finale halen, omdat dit een ticket oplevert voor het WK aflossingen. Camille Laus, de vriendin van Kevin Borlée, mocht starten. Ze gaf door als derde na Frankrijk en Polen. Vrouw in vorm Cynthia Bolingo schoof eerst een plaatsje op, maar moest dat dan weer afgeven. Justien Grillet mocht ook als derde vertrekken in het spoor van Frankrijk. Slotloopster Hanne Claes kon met een geruststellende voorsprong op Zweden de derde plaats en bijhorende kwalificatie binnenhalen. Ontspannen naar een degelijke eindtijd van 3:30.62.

In de eerste reeks plaatsten Italië (3:27.63), Groot-Brittanië (3:28.12) en Duitsland (3:31.77) zich rechtstreeks. Roemenië en Slovakije gaan door met de verliezende tijden.

De finale wordt zaterdagavond gelopen.

Sacoor indrukwekkend bij Tornados

Indrukwekkende Sacoor loodst mannen 4x400 naar finale, vrouwen volgen voorbeeld
Foto: BELGA

De Belgian Tornados startten met Julien Watrin, die als vierde doorgaf aan 200meter-loper Robin Vanderbemden. Die schoof sterk op naar de tweede plaats achter Nederland. Sacoor vertrok met Italië in het spoor, en schonk in de laatste rechte lijn België een knappe voorsprong. Dylan Borlée kon met een tiental meter voorsprong rustig de overwinning binnenhalen in 3:02.56. Italië werd tweede in 3:04.08, Spanje volgde met 3:04.62.

Een indrukwekkende prestatie van het Belgische team, dat in de finale nog versterkt zal worden met Kevin en Jonathan Borlée. Zij lopen vanavond nog de individuele finale, en kregen nu rust.

In de eerste reeks gingen Groot-Brittanië (3:01.62), Frankrijk (3:01.67) en Tsjechië (3:02.52) rechtstreeks door. Polen (3:02.75) en Duitsland (3:03.37) gaan door met de verliezende tijden.

LEES OOK: VOORBESCHOUWING. Wie zijn de uitdagers voor de Belgische 4x400?

Indrukwekkende Sacoor loodst mannen 4x400 naar finale, vrouwen volgen voorbeeld
Foto: European Athletics

Manon Depuydt naar halve finales 200m

De 21-jarige Depuydt eindigde in haar reeks als vierde in 23.59. De drie loopsters met de snelste chrono van elk van de drie reeksen bereikten de halve finales, net als drie beste verliezende tijden. Onze landgenote liep de tweede verliezende tijd waardoor ze haar ticket voor de halve finales beet had. De Duitse Laura Müller (23.06) zette in de reeksen de scherpste chrono neer.

“Het was heel stresserend om de andere reeksen af te wachten”, reageerde de 21-jarige Depuydt.

Depuydt werd vierde in haar reeks met een chrono van 23.59. Haar persoonlijk record bedraagt 23.33. “Met mijn tijd dacht ik dat het sowieso voorbij zou zijn. Ik ben in vorm en dacht dat 23 rond erin zat. Maar blijkbaar had iedereen last van de wind. Als je uit de bocht komt, is er een sterke meewind. Dat speelde me parten, na toch een goede eerste honderd meter.”

De halve finales staan vanaf 19u48 op het programma. “Gezien de wind is daarin alles mogelijk. Ik ga er gewoon voor, en dan zien we wel”, besloot Depuydt, toe aan haar eerste grote kampioenschap bij de senioren.

Arnauld Art plaatst zich voor finale met polsstok

Polsstokspringer Arnauld Art heeft 5m61 gerond in het polsstokspringen. Dat lijkt te volstaan voor kwalificatie in het polsstokspringen. De rechtstreekse kwalificatiehoogte is 5m66, maar gezien het verloop van de wedstrijd lijkt 5m61 voldoende. Met Ben Broeders komt nog een tweede landgenoot in actie.

Elise Vanderelst grijpt net naast finale 1.500m

Indrukwekkende Sacoor loodst mannen 4x400 naar finale, vrouwen volgen voorbeeld
Foto: BELGA

Elise Vanderelst heeft zich vrijdag op het EK atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn niet kunnen plaatsen voor de finale van de 1.500 meter.

Vanderelst liep in haar reeks naar de zesde plek in 4:10.30. De vier loopsters met de snelste chrono in elk van beide reeksen plaatsten zich voor de finale, net als de vier snelste verliezende tijden. Onze landgenote greep met de vijfde verliezende tijd nipt naast de finale.

De Poolse Sofia Ennaoui had met 4:08.60 de beste benen van de reeksen. De strijd voor eremetaal staat zondag op de planning.

Elise Vanderelst kwam slechts 16 honderdsten tekort om nog met een verliezende tijd opgevist te worden. “Als 20-jarige mag ik toch tevreden zijn met mijn resultaat”, zei de eerstejaarsbelofte, die zesde werd in de eerste reeks met een tijd van 4:10.30. “Met die chrono hoopte ik toch nog door te stoten, maar helaas werd in de tweede reeks sneller gelopen. In het begin wou ik vooraan lopen, om daarna in de mate van het mogelijke mee te versnellen. Jammer genoeg kwam ik op het einde aan de buitenkant terecht. Ik heb alles gegeven.”

LEES OOK: Volledige programma van de Belgen vandaag.

(sdv)