Aantal brouwers in acht jaar verdubbeld
Het aantal kleine brouwerijen is sterk toegenomen Foto: pvw

Het aantal Belgische brouwerijen is de voorbije acht jaar verdubbeld tot 278. De nieuwkomers zijn bijna uitsluitend ambachtelijke microbrouwerijen, gericht op de kleinschalige productie van speciaalbieren.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag. Volgens de krant bestaan er op dit moment al ongeveer 230 microbrouwerijen. Vaak gaat het om brouwers die maar een heel beperkt aantal soorten bier maken. ‘Vorig jaar kwamen er in ons land 34 nieuwe brouwerijen bij. En met de 20 die de eerste zeven maanden van dit jaar werden opgericht, ziet het ernaar uit dat we in 2018 het jaarrecord zullen breken’, zegt Mark Van Pee van Zythos, de nationale vereniging van bierproevers.

‘Het gaat daarbij bijna uitsluitend om kleinschalige, ambachtelijke brouwerijen, gericht op het brouwen van bier van hoge gisting. Niet zelden zijn de bezielers gepassioneerde hobbybrouwers die hun experimenten in garage of keuken zijn ontgroeid. Door zich te professionaliseren kunnen ze hun creaties op wettelijke wijze aan de man brengen’, zegt de bierkenner.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in