Piloten Ryanair leggen werk neer
Ryanair-piloten maken hun ongenoegen kenbaar op de luchthaven van Charleroi Foto: REUTERS

De aangekondigde pilotenstaking bij prijsvechter Ryanair is vrijdagmorgen begonnen. In veel Europese landen zijn vluchten van de maatschappij geannuleerd. Daarbij zijn ruim 100 vluchten van en naar België.

De passagiers werden de voorbije dagen al op de hoogte gebracht. Ze kregen een alternatieve vlucht of terugbetaling van hun ticket aangeboden.

De piloten vragen betere arbeidsvoorwaarden en de toepassing van het lokale arbeidsrecht. Behalve bij ons zijn er ook acties in Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden aangekondigd. Daarmee is het de zwaarste staking in de geschiedenis van het bedrijf.

De directie geeft geen enkel signaal dat ze op de eisen van het personeel wil ingaan. Integendeel: ze probeerde de actie in Nederland te laten verbieden door de rechtbank, maar ving gisterenavond bot. Als er geen toegevingen worden gedaan, valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog acties volgen.

Vorige maand staakte het cabinepersoneel al. Die actie had in ons land effect op zo’n 23.000 passagiers. Het cabinepersoneel doet dit keer niet mee, maar de vakbonden hebben hen wel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-in op de luchthaven van Charleroi.

Compensatie?

Consumentenorganisatie Test-Aankoop kondigde donderdag aan dat het naar de rechtbank stapt omdat Ryanair weigert passagiers te compenseren voor de geannuleerde vluchten als gevolg van de stakingsgolf van deze zomer. Test-Aankoop stapt met vijftig individuele dossiers naar de vrederechter. De luchtvaartmaatschappij verschuilt zich achter overmacht. Maar, aldus Test-Aankoop, in het verleden heeft het Europees hof van Justitie al geoordeeld dat een interne staking bij een luchtvaartmaatschappij geen geval van overmacht is