Even had Beyoncé een eigen straat in Nederland
Ook Goes kreeg een Beyoncé Boulevard. Foto: De Bovengrondse, Facebook

Even had Amsterdam een Beyoncé Boulevard en werd de beroemde Dam, de Dame. Het stadsbestuur heeft de activisten van de Bovengrondse niet lang laten genieten van hun optreden.

De groep noemt zich De Bovengrondse en trekt ten strijde tegen de vele mannelijke straatnamen in Nederland. ‘Met straatnamen besluiten wij wie het waard zijn om te eren, nu zijn dat vooral mannen. Daar moet verandering in komen,” vertelde een initiatiefneemster aan de Nederlandse nieuwssite Joop.

Om die reden gingen verschillende groepen naast Amsterdam ook in Ede, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Den Haag, Delft, Arnhem, Leiden en Nijmegen aan de slag met het vervangen van straatnamen die vernoemd zijn naar een man.

In de hoofdstad kreeg de Dam op een nieuw straatnaambordje de naam Dame, het Rokin werd omgedoopt tot de Beyoncé Boulevard en de Ferdinand Bolstraat tot de Mies Bouwmanstraat. Met roze tape werd de Marnixstraat doorgestreept. Onder het naambordje kwam die van de Mary Wollstonecraftstraat, de Britse filosofe die in de achttiende eeuw een van de eerste voorvechters was van vrouwenrechten.

Maar de bordjes moesten snel weer weg van het stadsbestuur. Het zou allemaal een beetje te verwarrend zijn voor wie de weg zoekt in Amsterdam.

Volgens een artikel van de nieuwssite De Correspondent is slechts 12 procent van de straatnamen in Amsterdam, Utrecht en Groningen, de naam van een vrouw. Vaak gaat het trouwens om vrouwelijke antieke goden, zelden om historische figuren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig