Samsung brengt ‘gamersmartphone’ op de markt
Foto: REUTERS

Samsung heeft donderdag een nieuwe smartphone in zijn Note-gamma gelanceerd. Na het fiasco met de brandgevaarlijke Note7 en de herlancering met de Note8, brengt de Note9 geen al te grote innovaties.

De Zuid-Koreanen mikken op een breed publiek van zakenlui tot gamers, maar dan met een volle portefeuille: de Note9 kost 999 tot 1.249 euro. Samsung bracht de laatste jaren telkens twee paradepaardjes op de markt: eentje in de S-reeks en eentje in de Note-reeks. Die laatste reeks is minder populair, maar heeft volgens Samsung wel erg loyale gebruikers.

Na de lancering van de S9 en de S9+ eerder dit jaar, is het nu dus aan de Note9. Samsung mikt met de Note9 op een publiek dat een ‘premium’-toestel wil. Het bijgeleverde pennetje (de S Pen) - dat deze keer voor het eerst via bluetooth werkt - geeft het toestel een zakelijker imago.

Smartphone voor gamers

Opvallend is dat de Note9 de eerste Android-smartphone wordt waarop het bij jongeren erg populaire spelletje Fortnite gespeeld kan worden. Daarmee zet het bedrijf de Note9 nadrukkelijk in de markt als een telefoon voor gamers. Ook de straffere batterij (4.000 mAh) is op maat van gamers en Netflixers.

Samen met de Note9, te koop vanaf 24 augustus, kondigde Samsung-topman DJ Koh ook de komst van een smart speaker aan: de Galaxy Home. Die zal werken met Bixby, de slimme assistent van Samsung. Een nieuw partnerschap met streamingdienst Spotify moet daarbij een troef worden in de concurrentie met Google en Amazon. Wanneer Galaxy Home op de markt komt, is nog niet duidelijk.

S9 en Note9

Op veel vlakken lijken de S9 en de Note9 op elkaar. De geavanceerde camera van de S9 komt terug in de Note9, inclusief de mogelijkheid om supervertraagde filmpjes te maken. En ook de AKG-surround stereospeakers nam Samsung over van de S9. Het scherm van de Note is bovendien nog amper groter (6,4 inch) dan dat van de S9+ (6,2 inch).

Maar er zijn ook verschillen: zo beschikt de duurste uitvoering van de Note9 (die van 1.249 euro) over 512 GB geheugen. Als daar nog een geheugenkaartje bijgeplaatst wordt, komt Samsung voor het eerst boven 1 TB opslagruimte uit.