In Gent zijn de ophaaldiensten van Ivago aan de grote schoonmaak begonnen na meer dan drie dagen staking.

Onder een druilerige hemel rijden donderdagmiddag zowat 120 personeelsleden uit in tientallen ophaal- en veegwagens doorheen het Gentse stadscentrum. Waarnemend burgemeester Martine De Regge (SP.A) heeft gevraagd om prioriteit te geven aan het toeristische stadscentrum omdat de resten huisvuil onder de broeierige temperaturen een risico zijn voor de volksgezondheid.

Het personeel is gevraagd om overuren te draaien om het opgestapelde huisvuil, glas en karton in te zamelen, maar het is niet duidelijk hoeveel werknemers op die vraag ingaan. Een deel van het ophalend personeel geeft aan bereid te zijn tot 22 uur vanavond te werken om de inhaalbeweging voor mekaar te krijgen. Omdat interim-krachten niet ingezet kunnen worden tijdens een staking, zullen zij pas vanaf vrijdag de ophaaldiensten versterken.

Donderdagmiddag werd de sociale vrede bij de afvalintercommunale hersteld na de onenigheid over het wederzijds respect tussen directie en personeel. Ook de drukkende temperaturen en een tijdelijk gebrek aan capaciteit bewogen het personeel begin deze week tot de arbeidsonderbreking.