Nog zeven Wit-Russische journalisten in hechtenis
Vlaggen voor het gebouw van nieuwswebsite Tut.by. Foto: REUTERS

De autoriteiten in Wit-Rusland houden donderdag nog zeven journalisten voor 72 uur in voorlopige hechtenis.

Minstens zestien journalisten werden de afgelopen twee dagen door medewerkers van justitie opgepakt en verhoord. De journalisten en hun uitgevers worden ervan beschuldigd informatie van het staatspersagentschap Belta te hebben gebruikt zonder dat ze erop geabonneerd zijn.

Bij de zeven die nog in de cel zitten, gaat het om een correspondent van de Deutsche Welle, vier journalistes van Tut.By, de grootste onafhankelijke nieuwssite van Wit-Rusland, een vrouwelijke reporter van het persbureau BelaPAN en een journalist van het financieel weekblad belarusy i rynok. De speurders betichten hen ervan de computersystemen van Belta te zijn binnengedrongen en informatie te hebben afgeroomd.

Terughoudendheid

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft de Wit-Russische autoriteiten tot terughoudendheid opgeroepen. De Deutsche Welle heeft naar eigen zeggen protest aangetekend bij de Wit-Russische ambassadeur in Berlijn.

In Wit-Rusland regeert president Alexander Loekasjenko sinds 1994 met ijzeren hand: hij wil volledige controle over de media. Wit-Rusland staat op de 155ste plaats in de World Press Freedom Index 2018 van RSF die meldt dat er een ‘escalatie van repressie’ plaatsvindt sinds vorig jaar.