Van strand tot binnenland: vijf geografisch verantwoorde festivaltips
Op Jazz Middelheim zingt onder andere Selah Sue Disneyliedjes. Foto: hsb

Toerisme maakt altijd datgene kapot waarvoor het in de eerste plaats begon, en dus zijn wij voorstander van reizen in eigen land. Ook voor festivals hoef je het niet ver te zoeken, en komend weekend valt er van De Panne tot Welkenraedt weer heel wat te beleven. Wij tippen twee nostalgische strandfeestjes, een zwoele Antilliaanse avond, bevlogen r&b en Disneysoundtracks zoals je ze nog nooit eerder hoorde.

Sampa The Great

Donderdag neemt All Eyes On Hiphop de zaalprogrammatie op zich, en dat uit zich in een overwegend Brusselse affiche met Stikstof, Le 77 en Blu Samu. Internationale eend in de bijt is Sampa The Great (niet te verwarren met Britse r&b-zanger Sampha). Sampa Tembo versmelt poëzie met rap en stapt zo in de voetsporen van Lauryn Hill en Mos Def. Ze schuwt de superlatieven niet, en met een stem als de hare hoeft dat ook niet.

Lokerse Feesten, donderdag 9 augustus 22.30 uur, Redbull Elektropedia Room

CC : Disco

Haar jeugd speelde zich af op een Australische ranch met als soundtrack The Everly Brothers en Queen. Desondanks bleek de stap van de radiomicrofoon naar de draaitafels behoorlijk klein voor Courtney Clarke. Ze gaf haar eigen radioshow in Melbourne op voor een internationale dj-carrière. Daarbij draait ze zowel bekende als obscure disco-parels door elkaar en neemt ze hier en daar een nostalgisch zijwegje. Haar ultieme dansvloervuller: ‘Everybody wants to rule the world’ van Tears For Fears.

Wecandance, zaterdag 11 augustus 19 uur, Klub Dramatik & Kelly Palmer Stage

Jimmy Cliff

Wie oud genoeg is om met de kroost naar het strand van Middelkerke af te zakken, kent Jimmy Cliff vooral van hits ‘Reggae night’ of ‘I can see clearly now’. De kroost zelf zal dan weer enthousiast meezingen met ‘Hakuna matata’ uit De Leeuwenkoning. Een beetje Jamaica en veel good vibes, dat is waar deze reggae-pionier garant voor staat.

Nostalgie Beach Festival, zaterdag 11 augustus 21.20 uur

Jazz Loves Disney

We beloven het: dit is de laatste Disneygerelateerde festivaltip van het jaar. Maar je zou gerust een tijdloze lijst kunnen maken met de soundtracks van de verschillende teken- en animatiefilms die door de studio van Mickey Mouse onsterfelijk werden. Het zeventienkoppige The Amazing Key Stone Band uit Frankrijk vindt dat ook, en vulde er reeds twee albums mee. In het Middelheimpark krijgen ze de hulp van gaststemmen Selah Sue, Ben l’Oncle Soul, Hugh Coltman, China Moses & Myles Sanko. Herkenbaarheid voor jong en oud, en een ideale introductie tot de magische wereld jazz en tekenfilm.

Jazz Middelheim, zaterdag 11 augustus 21.30 uur, Main Stage

Daddy Yankee

Je hoeft geen woord Spaans te spreken of te begrijpen om Daddy Yankee te kennen. ‘Despacito’ was vorig jaar overal – echt overal – en zal dit weekend ook in Hoogstraten te horen zijn. Los daarvan heeft de uit Puerto Rico afkomstige Daddy Yankee genoeg ander materiaal om een uur durende medley af te steken – dat bewees hij vijf jaar geleden al op het festival. Net als bij een hittegolf gelden er steeds voorzorgsmaatregelen: gewrichten smeren en voldoende rum drinken.

Antilliaanse Feesten, zaterdag 11 augustus 00.45 uur, Main Stage