Offerfeest houdt garnalenvissers thuis
Garnalen Foto: hr
De Nederlandse Vissersbond vraagt zijn vissers om de komende twee weken geen garnalen meer te vangen. ‘Omdat we ze niet meer verwerkt krijgen’, zegt Pim Visser van sectororganisatie VisNed. ‘Het Offerfeest komt eraan op 22 augustus en dan liggen de pelfabrieken in Marokko een tijdje stil. Als de vissers blijven aanvoeren, moet alles in de diepvries en daar heeft niemand iets aan.’

Het is nog altijd in Marokko dat goedkope arbeidskrachten de garnalen pellen. Zo’n 90 procent van alle aanvoer gaat per vrachtwagen naar de gigantische pelfabrieken daar en terug.

‘Nu moet er iets gebeuren’, zegt Visser. ‘Er is een zeer groot aanbod, en dat heeft de prijs al fors doen zakken. We moeten vermijden dat de prijs helemaal instort.’ Voor een kilo gepelde garnalen betaalt u op dit moment zo’n 50 euro. ‘Dat is goedkoop als je vergelijkt met de vorige jaren, toen de prijs vaak boven de 100 euro per kilo lag’, zegt Charles Devinck van de Vlaamse Federatie van Vishandelaars.

De Nederlandse vissers zijn niet verplicht de oproep te volgen. En de Vlaamse? Die vissen amper één procent van de totale jaarlijkse garnalenvangst op, dus wat zij doen, betekent niet veel voor de markt.