Geen extra kosten meer voor betalen met de kaart
Foto: isopix

‘Wij rekenen 20 cent aan bij betalingen onder de 25 euro’. In veel winkels wordt het geafficheerd. Maar vanaf morgen 9 augustus mag het niet meer. Dan betaalt u als klant geen kosten meer wanneer u met de kaart betaalt. Hoe klein het bedrag dat u moet betalen ook is.

‘Consumenten zullen vanaf begin augustus geen extra kosten meer moeten betalen bij het gebruik van de meest courante bankkaarten, zelfs niet voor kleine bedragen of bij aankopen via het internet. We willen op die manier elektronisch betalen verder aanmoedigen.’ Dat zei minister van Economie Kris Peeters (CD&V) eind juni. De Kamer keurde toen zijn wetsontwerp over de extra kosten bij elektronisch betalen goed.

De reden? Door het gratis te maken wil de regering de veiligheid voor zowel de handelaar als de consument verhogen omdat er dan minder cash geld circuleert. Bovendien maakt elektronisch betalen het eenvoudiger om fiscale fraude aan te pakken.

Het verbod op extra kosten geldt voor alle bedragen, dus ook voor kleine aankopen met de meest courante betaalkaarten. Ook bij aankopen op het internet zullen geen kosten meer mogen aangerekend worden voor elektronische betalingen (wel voor de verzending natuurlijk).

Er is nog een maatregel die de consument beter beschermt. Het bedrag dat bij diefstal, verlies of fraude ten laste valt van de gebruiker wordt verlaagd van 150 tot 50 euro.

Kleinere winkels die goedkope spulletjes verkopen – die soms zelfs minder dan één euro kosten – vrezen dat zij de dupe worden van dit verhaal. Hun winstmarge verkleint immers omdat zij de kost van het elektronisch bankieren niet mogen doorrekenen aan de klant en zelf moeten dragen.

Maar, niets verplicht hen de klant de mogelijkheid te geven om elektronisch te betalen. Dergelijke handelszaken mogen in principe ook gewoon enkel cash aanvaarden. Of handelszaken kunnen de consument verwittigen dat ze enkel elektronische betalingen aanvaarden vanaf een bepaald bedrag. Aankopen onder dat bedrag horen cash betaald te worden.

Natuurlijk kan de handelaar de prijs van zijn artikelen verhogen en de kost van het elektronisch betalen op die manier recupereren.

Opvallend: als u een betaling met de kaart doet en de handelaar wil u daar toch voor laten bijbetalen, dan mag u dat weigeren. Meer nog, de FOD Economie roept op om dit zeker te melden via meldpunt.belgie.be..

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig