Directie Ivago laat zich coachen om kloof met werkvloer te overbruggen
Het toeristische centrum van Gent biedt ­dezer dagen geen fraai plaatje. Vuilnisbakken, onder meer op de historische Graslei, puilen uit. Foto: Jimmy Kets

De vakbonden en directie bij afvalintercommunale Ivago in Gent hebben een gezamenlijke tekst met maatregelen opgesteld. Donderdag beslist het personeel of de tekst wordt goedgekeurd. ‘Eigenlijk is deze tekst een kopie van 2015 of 2011.’

Wordt het vuilnis vanaf donderdag opnieuw opgehaald in de Arteveldestad? Die beslissing ligt in de handen van het personeel van afvalintercommunale Ivago. Morgen worden om 7.00 uur de werkmannen en om 9.00 de bedienden ingelicht. Als ze instemmen met de tekst die vakbonden en directie hebben opgesteld, kan de staking opgeheven worden.

In de besprekingsnota staat dat directie en leidinggevenden zich zullen laten coachen om de kloof met de werkvloer te helpen overbruggen. Deze maatregel moet het grootste pijnpunt bij Ivago - het gebrek aan wederzijds respect - doen afnemen. Peter Wieme van de christelijke vakbond ACV is kritisch. ‘Na een actie gaat het altijd beter, maar de tips van zo’n coaching, dat verwatert. Meestal hervallen ze in dezelfde problematiek.’

Copy paste

Wieme verwacht dat de werkvloer kritisch zal zijn voor het akkoord, maar staat zelf niet negatief tegenover de tekst. ‘Er staan heel wat goeie dingen in het document, maar eigenlijk zijn dat dingen die continu besproken moeten worden, niet na een stakingsactie. Er schort echt iets aan de communicatie in dit bedrijf.’

De vakbondsman twijfelt ook of de coaching wel iets zal uithalen. ‘Eigenlijk is een groot deel van dit document copy paste uit 2015 of 2011. Dat mensen niet au serieux genomen worden: dat komt terug.’ De vakbond besliste om de tekst integraal online te zetten, om transparant te zijn tegenover de werknemers en benadrukt dat ‘het personeel aan zet is’.

Donderdag, omstreeks 8.30 uur, zal er meer duidelijkheid komen over het vervolg van de actie en eventuele inhaalrondes in de wijken waar afval is blijven staan.

Schande

De vuilniszakken zullen dus minstens tot morgen tegen de Gentse gevels staan, samen met enkele gft-bakken, karton en glascontainers. Woensdag waren geen ophaalrondes gepland en werd dus geen bijkomend huisvuil op de straten gezet.

De gevolgen zijn duidelijk merkbaar in Gent: het straatbeeld is vervuild en geurhinder begint op te spelen. Onder meer de horeca-uitbaters spreken schande: sommigen maken melding van overlast door wespen en ratten.

De oproep om na twee drukkend hete dagen huisvuil terug in huis te halen wordt amper gevolgd en de vuilniszakken stapelen zich op.

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) en schepen Tine Heyse (Groen), voorzitter van de raad van bestuur van Ivago, zijn op dit ogenblik niet in het land. De onderhandelingen zijn daarom gevoerd in aanwezigheid van waarnemend burgemeester Martine De Regge (SP.A).